Румяна Таслакова е родена в София, но на 17 години емигрира в Германия. От българския комунистически режим е осъдена задочно на 5 години лишаване от свобода. В Германия Таслакова следва икономика и славистика.
През 1963 година започва работа в радиостанция „Дойче Веле”. Десет години е главна редакторка на Българската програма на „Дойче Веле”.
Сред признанията, които е получила за дейността си, са и наградите: “Приз на Съюза на журналистите в България “Подкрепа” и “Специална награда за приноса в популяризирането и обективното представяне на европейската тема в българската радиожурналистика”.

Румяна Таслакова

“Пепелната сряда”, денят, закриващ карнавалните веселия в Германия и слагащ началото на Великденския пост, разбуни още повече партийните брожения в Германия. По традиция в този ден – тази година се падна на 14 февруари  – германските партии организираха конференции, на които искаха да засилят позициите си без да скъпят с критиките си – не само срещу конкурентите си от другите партии, но и срещу свои членове и политици.

“Ще се справим”

С тази прословута мантра от разгара на бежанската криза през 2015 година Ангела Меркел отново демонстрира борбеност и смелост на фона на нарастващата критика срещу резултатите от коалиционните преговори между Християндемократическия съюз /ХДС/

Християнсоциалния съюз /ХСС/ и Социалдемократическата партия /СДП/.  Няма време за роптаене, трябва да се действа – е нейното послание.  Напомняйки за думите на бившия американски президент Джон Ф. Кенеди “Какво мога да направя за тази страна”, служебната карцлерка призова: “Задачата на политиката е да е в служба на обществото, а не да недоволства”, защото “Хората не искат ние да се занимаваме постоянно с нашите проблеми”.

А по тези проблеми през последните дни се спореше разпалено в ХДС. Въпреки че спечели най-много гласове на парламентарните избори през септември миналата година, в коалиционните преговори консервативната партия се видя принудена да отстъпи на социалдемократите важни министерства. Най-болезненият компромис бе за министерството на финансите. Общо социалдемократите си извоюваха шест министерства – включително и за външните работи и за труда и социалната политика.

Разгорещено се дискустира и по обновлението на ХДС. Исканията за нови, по-млади кадри зачестяват. Най-често се споменава името на
37-годишния Йенс Шпан, доскоро парламентарен държавен секретар във финансовото министерство в Бавария и един от критиците на Меркел, за когото се очаква в голямата коалиция да получи министерски пост – вероятно на образованието. Шансове за издигане в кариерата има очевидно и 46-годишната Юлия Кльокнер, заместник-председателка на ХДС и председателка на християндемократическата фракция в ландтага на Райнланд-Пфалц. Не е изключено тя да поеме министерството на земеделието или да бъде избрана за нова генерална секретарка на християндемократите. Исканията за кадрово подмладяване вече бяха подкрепени от Ангела Меркел, не на последно място ръководена от необходимостта да подготви приемника или приемничката си. Въпреки явните признаци за отслабването на авторитета й, тя категорично отрича вероятността да се откаже преждевременно от канцлерския пост, твърдо е решена да управлява още четири години.

“Християнсоциалният съюз е единствената стабилна сила”

На фона на вътрешнопартийните спорове в ХДС и СДП, баварският министър на финансиите в Маркус Зьодер, който се очаква да поеме министърпредседателския пост в Бавария,  демонстрира увереност в стабилните позиции на консерваторите.  За него е валидно веруюто на бившия партиен ръководител Франц-Йозеф Щраус, че вдясно от ХСС не бива да има партия. Трябва да спечелят отново избирателите, преминали към Алтернатива за Германия /АзГ/, призовава Зьодер. Въпреки твърдия му курс по бежанския въпрос е съмнително дали той ще има голям успех в тази насока.

А на Хорст Зеехофер, все още председател на ХСС и министърпредседател на Бавария, предстои – ако се се образува правителство на голямата коалиция – да поеме вътрешното министерство в Берлин. Неговият авторитет е най-силно подкопан, според проведена наскоро анкета повече от две трети от баварците  искат да го изпратят в пенсия.

“Мартин Шулц беше историческа заблуда”

Сега – според най-новото проучване  – социалдемократите могат да разчитат на подкрепата на само 16 % от избирателите, с  1 %  повече
от крайнодясната АзГ. Това падение това се дължи главно на Мартин Шулц, посочи Клаус фон Донаньи – един от ветераните на СДП. Само преди единадесет месеца Мартин Шулц бе избран за партиен председател с 100 процента от гласовете на партиен конгрес – един немислим дотогава резултат. От него се очакваше да обнови партията и да й възвърне роководната роля в политическия живот. Но се заредиха гаф след гаф. През декември миналата година новия партиен председател увери, че никога няма да участва в голяма коалиция и няма да поеме министерски пост в правителство на Меркел.  Изригна  вътрешнопартийното възмущение, когато след провала на сондажните разговори за четирипартийна коалиция в края на 2016 година, Шулц все пак се съгласи да започне коалиционни преговори с ХДС и ХСС и по-късно поиска поста външен министър в бъдещ кабинет. В социалдемократическата партия настъпи хаос, надигна се вълна от протести срещу тактиката на Шулц, който бе принуден да се откаже от министерските си амбиции и накрая подаде оставката си като партиен председател.  До избирането на ново ръководство на социалдемократите на 22 април, Олаф Шолц – един от шестимата заместник-председатели – ще ръководи временно партията.

Дали 46-годишната Андреа Налес, която има най-големи шансове да оглави СДП, ще успее да преодолее хаотичната фаза? Първото й изпитание ще е допитването до членската маса за правителствената коалиция. От 20 февруари до 2 март 460 000 социалдемократи са призовани да дадат своя вот. Младежката организация и влиятелни партийни членове вече се обявиха против кабинет с Меркел.

 

Ако на 3 март се окаже, че няма мнозинство за голяма коалиция, Германия ще е изправена пред нови избори. Според прогнозите те едва ли ще имат съществено различен резултат от изборите през
2017 година. И тогава накъде Германия? Отново в очакване на коалиционно правителство?

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!