Обсерваторията в Рожен

Националната астрономическа обсерватория Рожен е най-голямата еднократна инвестиция на България в научна инфраструктура. За нея са дадени над 12 млн. лв. Официалното и откриване е на 13-ти март 1981 г. До ден днешен това е най-голямата обсерватория в Югоизточна Европа. Разположена е в Родопите на връх „Св. Дух“ над местността Рожен. Стопанисва се от Института по астрономия на Българската академия на науките.

Миналата година обсерваторията навърши 40 години. По този повод бе заснет и филм за дейността и историята й.

Обсерваторията е оборудвана с 6 телескопа: универсален 2 метров Ричи Кретиен Куде (Ritchey-Chretien-Coude, RCC или РКК) рефлектор на Carl Zeiss Jena, 50/70 cm Шмидт (Schmidt), 60 cm Касегрен (Cassegrain), построен със собствени сили 15 cm слънчев коронограф, 30 cm MEADE, 18 cm менисков-Касегрен (Meniscas Cassegrain).

НАО „Рожен“ осигурява наблюдения по широк клас астрономически и астрофизически задачи – от динамика и физика на тела от Слънчевата система, до извънгалактични изследвания: астероиди и комети, спектри на звезди от различни класове и видове променливост, звездни купове, близки и далечни галактики, квазари. Код на обсерваторията: 071.

НАО Рожен

Мястото разполага с метеорологична станция, параклис и посетителки център.

Метеорологична станция Рожен

Инвестицията в наука е инвестиция в по-добро бъдеще. Новите открития ни помагат да разберем повече за света около нас и да бъдем полезни, работейки в правилна посока.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук