Общинският съвет в Копривщица отмени решението си за отпадане на статута на града като „архитектирно-исторически резерват”. Това се случи по време на извънредно заседание на общинарите, което се проведе днес. То бе свикано след силния административен и обществен натиск срещу решението, взето в полза на инвеститорски интереси на местен бизнесмен.

Дебатът продължи час и половина. В него десет от единайсетте общински съветници подкрепиха отмяната на решението, а един се въздържа. Това бе Рашко Христов, член на ПП ГЕРБ и председателят на съвета. Преди заседанието Христов се опита да омаловажи предишното решение с обяснението, че Общинският съвет не бил искал промяна на статута на града, а промяна на думите в документа на Общия устройствен план. Според него „археологическо-исторически резерват” трябвало да се замени с „недвижима културна ценност” в категория „Историческо селище”, което било по-актуално законово.

По-рано днес областният управител на Софийска област инж. София Торолова обяви, че решението на Общинския съвет в Копривщица е незаконосъобразно и го въра за ново обсъждане.  Тя допълни, че процедурата за промяна на статута на недвижима културна ценност не е в кръга на правомощията на Общинския съвет в Копривщица.

„Общинският съвет не е компетентен орган, който да вземе решение за отпадането на охранителната зона на недвижимото културно наследство каквото е гр. Копривщица. Нещо повече, всяка промяна изисква съгласуване с компетентните органи и последващо обществено обсъждане. Решение №166 е взето при нарушение на материалния закон и процесуалните правила, което води до неговата незаконосъобразност”, се подчертава в решението на областния управител.

Припомняме, че общинският съвет на Копривщица взе решението за отпадане на статута на града на „архитектурно-исторически резерват” на 17 март. За решението им се разбра обаче едва преди дни.  Това предизвика вълна от възмутени реакции. Благодарение на понятието „архитектурно-исторически резерват” се характеризират ограниченията за строителство в града, а плановете на общинския съвет бяха да се приеме устройствен план на възрожденското градче. Идеята на общинските съветници бе да се премахне т.нар. „охранителна зона”, която ограничава разрастването на града, да се допусне застрояване до 80% и до 15 метра в някои зони на града, да бъдат изградени паркинги, ски писта и дори мото и ATB писта.

След като случаят предизвика остри обществени реакции, против промяната на статута на града се изказаха и редица политици, включително президентът Румен Радев, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и лидерът на БСП Корнелия Нинова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук