Сметната палата

Даренията за предизборната кампания за изборите за Народно събрание на 2 октомври 2022 г. са 247, като от тях паричните дарения са 239 с общ размер над 1,3 млн. лв. Това показват данните в Единния регистър по Изборния кодекс /ЕРИК/ до този момент, предадох от Сметната палата.

Подаването на информацията за вписване в ЕРИК е задължително, за да се осигури прозрачност на финансирането на предизборната кампания, припомнят от Сметната палата.

Точно 1 325 353,06 лв. е общият размер на направените парични дарения, които партиите са декларирали към момента.

Декларираните непарични дарения пък са с общ размер 7 995,73 лв.

По време на предизборната кампания, която приключва на 30 септември, участниците имат задължението съгласно Изборния кодекс да изпращат на Сметната палата в 7-дневен срок всяка новопостъпила информация за техните дарители, размера на паричните и непаричните дарения и др. Това означава, че ако дарението е получено на 30 септември, последният срок да бъде обявено пред Сметната палата е 7 октомври.

В 30-дневен срок след изборния ден участниците в изборите трябва да представят пред Сметната палата и отчетите за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания.

За неподаването на задължителната информация за включване в ЕРИК, а също и за непредставяне на отчети, глобите достигат до 10 000 лв.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук