„Има риск българи с двойно гражданство в Русия да бъдат мобилизирани“. Това каза днес служебният министър на отбраната Димитър Стоянов преди Съвета по сигурността при премира. „Тези хора подлежат на мобилизация. Говоря за граждани, които са в Русия и са с българско и руско гражданство”, обясни той.

Въпреки това по думите му преки заплахи за националната сигурност от въвличането на България в конфликт няма.

Стоянов заяви още, че докато е министър, България няма да помогне на Украйна с тежко въоръжение: „Докато съм министър, тежко въоръжение няма как да дам, а и докато няма промяната в позицията на Парламента“.

„Всяка една промяна в геополитическата обстановка води до съответните притеснения. Обратът във войната в Украйна, ако въобще го има, ще дойде от мобилизацията. Но е много важно колко души ще бъдат мобилизирани. Ако те са 300 хиляди, не очаквам кой знае какъв съществен обрат“, каза още Стоянов, въпреки данните, че мобилизацията в Русия е далеч по-мащабна и всеобхватна.

Според него основният риск в Черно море остават само свободно двищежите се мини. „Комуникациите са отворени. Но знаете, че бяха открити и взривени няколко мини, което е основният риск в момента”, допълни служебният министър.

По думите му при инцидента със самолет Су-25 край „Безмер“ не може да става въпрос за саботаж при ремонта на техниката. Той нарече това „абсурдна теза“, тъй като самолетът е летял 63 часа след ремонта.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

1 коментар

  1. „Петолъчката все още грее на челото“ на г-н Стоянов – министър на отбраната на България.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук