генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, че умишлено нападение срещу инфраструктурата на страни-членки на Алианса ще бъде посрещнато с решителен отговор, след така наречения „саботаж“ на газопровода „Северен поток“, предаде „Ройтерс“.

„Цялата налична към момента информация показва, че това е резултат от умишлени, безразсъдни и безотговорни действия на саботаж“, се казва в изявление на НАТО.

„Като съюзници сме поели ангажимент да се подготвяме за, да възпираме и да се защитаваме от принудителното използване на енергия и други хибридни тактики от страна на държавни и недържавни участници. Всяко умишлено нападение срещу критичната инфраструктура на съюзниците ще бъде посрещнато с единен и решителен отговор“, се казва в него.

Междувременно шведската брегова охрана съобщи, че в началото на седмицата е открила четвърти теч на газ от повредените тръбопроводи на „Северен поток“, след като в понеделник за пръв път бе съобщено за разкъсвания, от които в Балтийско море се изхвърля газ.

Европейският съюз подозира, че зад течовете по подводните руски тръбопроводи към Европа стои саботаж, и обеща „твърд“ отговор на всяко умишлено нарушаване на енергийната му инфраструктура.

Течът, за който бе съобщено в четвъртък, е вторият, открит в шведски води, докато други два бяха открити в датски води.

Макар че нито един от тръбопроводите не е бил в експлоатация по време на предполагаемите взривове, те са били пълни с газ, който от понеделник насам изригва и бълбука на повърхността на Балтийско море.

„В изключителната икономическа зона на Швеция има две места на емисии – по-голямото над „Северен поток 1“ и по-малкото до „Северен поток 2“, се казва в изявление на бреговата охрана.

Към момента държавите не съобщават за пряка намеса на Русия в течовете, но редица държавни лица изразиха сериозни подозрения, че именно Русия е отговорна.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук