Днес България трябва да даде отговор ще подкрепи ли осмия пакет санкции на Европейския съюз срещу Русия. Това съобщи на брифинг в Министерството на външните работи (МВнР) служебният външен министър Николай Милков. 

По думите му това е сложен процес, тъй като трябва да се консултира и с другите ведомства, които могат да имат отношение по санкционния пакет, предаде БТА.

Осмият пакет санкции срещу Русия е по инициатива на ЕС, след обявяването на частична мобилизация от президента Владимир Путин в Руската федерация, както след провеждане на принудителни референдуми за анексиране на Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие от Украйна и присъединяването им към Русия.

Осмият пакет санкции беше обявен за обсъждане вчера от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Вижте повече.

Министър Милков обясни, че санкциите са в етап на подготовка. „Те са обект на преговори и не можем да влезем в детайли“, допълни той. „Мога да говоря за принципите – те трябва да засилват натиска върху Русия, трябва да бъдат избегнати отрицателните ефекти върху европейските икономики, и да не са по-големи от ползите“, заяви той и добави: „Получили сме предложение снощи какво трябва да съдържа пакетът санкции, следва оценка, за да може да се формира становище“

Визите за руснаци

„По отношение на гражданите на Руската федерация, това, което ние към момента имаме като регламент, е придържане към общоевропейското решение за отмяна на преференциалното третиране. Доскоро събирахме по-ниски такси от определените за руските граждани, които пристигат с туристическа цел в България. В момента този преференциален режим е отменен. Връщаме се в ситуацията от периода преди даването на тези облекчения“, заяви министър Милков.

По думите му към момента други изменения не се предвиждат. „Остават общите условия. Това са организиране на интервюта за кандидатите за визи за изясняване на техните намерения, статут“, обясни той.

Според него е необходимо повишено внимание предвид сложната обстановка.

Има ли завърнали се български граждани от Русия след призива на МВнР?

В началото на седмицата МВнР призова българските граждани да се въздържат от пътуване до Руската федерация и препоръчва на българските граждани в Русия да обмислят възможността в срочен порядък да напуснат страната. Вижте повече.

По отношение на това министър Милков заяви, че от МВнР нямат информация за броя граждани, които имат желание да напуснат Русия. „Тези, които имат български паспорт, имат право да напуснат Русия. При тях процесът е затруднен от дефицита на самолетни билети и от струпването на граничните пунктове на голям брой хора“, каза той и отбеляза, че по друг начин стои въпросът за хората с двойно гражданство. Министър Милков обясни, че при тях доминиращ е руският паспорт и съответно те се третират като руски граждани. За такива хора съществуват военни задължения, защото с връчването на руския паспорт на тях им се връчва и военна книжка. „Независимо от факта, че те са и български граждани, могат да бъдат спрени при евентуални опити да напуснат Русия“, заяви Милков.

По думите му има хора, които са се обърнали към посолството, но не са постъпили конкретни искания. „Имаме евентуални намерения да направим опит да организираме прехвърлянето на български граждани, например студенти, към България, и да предоставим възможност за нощувки в комплекса на посолството. Правят се усилия да облекчим тяхната ситуация“, каза министър Милков.

Позицията на МВнР за референдумите в Русия

„Позицията на МВнР не се отличава от тези, които знаете. Става дума за референдуми, които ние не можем да признаем като резултати. Считаме, че те са организирани в ненормални условия – условията на окупация. Това за нас са украински територии, част от територията на Украйна, такава, каквато ние подкрепяме“, заяви министър Милков.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук