Швейцарска аукционна къща продаде 25 супер луксозни автомобили, сред които Ферари, Ролс-Ройс и Ламборгини. Колите бяха собственост на вицепрезидентът на Екваториална Гвинея Теодоро Нгуема Обианг Мангу, син на дългогодишния президент на нацията – Теодоро Обианг.

Той обаче беше обвинен в пране на пари и лошо управление на публични активи, което доведе до изземването на парка му от луксозни коли на стойност 18 милиона долара.

Съобщава се, че печалбите след данъци и такси, ще бъдат прехвърлени в благотворителна организация в полза на хората от Екваториална Гвинея.

Абсурдно скъпите луксозни превозни средства, оценени от аукционерите Bonhams, включват бял и кремав роудстър Lamborghini Veneno, един от деветте такива съществуващи модели; Ferrari ‘LaFerrari’ – показващ вдъхновение от Формула 1 и GT; ярко жълто Ferrari LaFerrari от 2015 г. и 2016 и кобалтово синьо Bugatti Veyron EB 16.4 Coupe.

Швейцарските власти задържаха автопарка на Maнгу, заедно с яхта от висок клас, която по-късно беше освободена след сключено споразумение, съгласно което Екваториална Гвинея се съгласи да плати на швейцарските власти 1,3 милиона долара „за покриване на процедурни разходи“.

Разследването на сина на президента на Екваториална Гвинея – който е и вицепрезидент на страната – е за присвояване и включва участие на властите в САЩ, Каймановите острови, Франция, Монако, Дания, Холандия и Маршаловите острови.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!