Дали обикновен гражданин може рутинно да се обади на световните лидери и бързо да получи отговор без бюрократични бариери? Топ изследовател на изкуствения интелект (AI) твърди, че сценарият може да стане реалност през следващите десетилетия.

Според професора по компютърни науки д-р Дейвид Леви – автор на „Любов и секс с роботи“ – политиците ще бъдат заменени с роботи сравнително скоро поради превъзходната им способност да взимат правилни решения, съобщава „Дейли стар“.

„Ако мислите за това какво трябва да направи някой президент или министър-председател, той трябва да взема решения по икономически, политически, здравни и транспортни въпроси […] Тези видове решения в крайна сметка ще бъдат взети много по-добре от изкуствен интелект, отколкото от хората , защото AI се развива с толкова бързи темпове, че почти всяка задача, която изисква човешка интуиция и интелигентност, ще бъде разрешена от AI „, каза Леви, цитиран от The Daily Star.

Леви предполага, че законодателите постепенно ще загубят доверието на избирателите. Като пример той посочи последните развития на Брекзит и „хаоса“ в администрацията на Тръмп, съобщи The Daily Star.

„В крайна сметка мисля, че всеки ще приеме, че изкуственият интелект е по-добър от хората за почти всичко […] Така че, ако имате който е по-добър в икономическото планиране, отколкото всеки човек, който по-скоро ще отговаря за икономиката на вашата страна – / какво ще изберете / човек или висш AI? „, риторично предложи Леви пред медиите, базирани във Великобритания.

Ученият вярва, че един ден всеки, който има достъп и свързаност, ще може лично да общува с производител на киберправа.

„Всеки би могъл да се свърже и да задава каквито и да е въпроси, които иска да зададе. Отговорите ще дойдат от самия изкуствен интелект, което би било много по-добре от ситуацията сега […] Вие и аз не можем да изберем телефонният номер на Борис Джонсън и да му зададем въпрос „, пошегува се Леви, цитиран от The Daily Star.

Според Леви човечеството не трябва дълго да чака тази нова реалност. „30, 40, 50 години, нещо в този диапазон.“, заяви Леви, цитиран от The Daily Star.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!