Самолет МиГ-29
Самолет МиГ-29. Снимката е архивна

17 месеца след трагичния инцидент с падналия МиГ-29 край Шабла, при който загина пилотът – подполковник Валентин Терзиев, Софийската военно-окръжна прокуратура повдигна обвинение на заместник-командира по летателната подготовка на авиобазата „Граф Игнатиево“ Методи Орлов.

Той се разследва за причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност.

Според Военно-окръжна прокуратура-София полковник Методи Орлов е изпълнил немарливо задълженията си по ръководството на стрелби по време на тактическо учение, което е правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

При възникването на особен случай в полет, поради висока скорост на падане на светеща парашутна мишена и снижаване на самолет МиГ-29 под минималната височина от 4000 метра, полковник Методи Орлов не е забранил на пилота Валентин Терзиев да проведе стрелба с авиационна управляема ракета по светещата мишена и с това по непредпазливост е причинил смъртта му, посочват от прокуратурата.

От там допълват, че след като провел стрелба от височина малко над 1000 метра, пилотът не е разполагал с достатъчно време за безопасно излизане от атака, вследствие на което самолетът се е сблъскал с водната повърхност.

С деянието си полковник Методи Орлов не е изпълнил задълженията си по служба като ръководител на стрелбите и не е взел необходимите мерки за безопасност, с което по непредпазливост е причинил тежки вредни последици за Министерство на отбраната – разрушаване на самолет МиГ-29 на стойност от 9 032 587,09 лева / девет милиона тридесет и две хиляди петстотин осемдесет и седем лева и девет стотинки/.

Спрямо обвиняемия полковник е взета мярка за неотклонение „Подписка“.

Досъдебното производство е образувано на 9 юни 2021 г., след като по време на тактическо учение с бойни стрелби самолет МиГ-29 е паднал в акваторията на Черно море срещу град Шабла, област Варна.

Още новини от деня – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук