пътя, обществена поръчка

Обявена е нова обществена поръчка за допълнително проектиране и строителство на пътя Мездра – Ботевград.

Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова при участието си в редовния парламентарен контрол. Тя уточни, че процедурата е разделена на два лота, след като обясни причините за прекратяване на предишната процедури, съобщиха от МРРБ.

По предварителни оценки между 39 и 43 млн. лв. са необходими за ремонт, реконструкция и рехабилитация на третокласния път Юговски разклон – Лъки /III-861 (Бачково – Хвойна) – Югово – Лъки – Джурково – местност Здравец – местност Момина вода – местност Рожен (Чепеларе – Соколовци) в община Лъки, информира също регионалният министър в отговор на въпрос.

Разработеният технически проект предвижда уширяване на пътя, отводняване и укрепване на откосите. Предстои той да бъде внесен за разглеждане от експертен съвет. Ще се търсят възможности за поетапно осигуряване на необходимите средства от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ през 2019 и 2020 г.

Имаме уверението на изпълнителя, че ще спази сроковете в сключения договор за ремонт на моста над р. Ботуня край с. Краводер на първокласния път Монтана – Враца, информира регионалният министър.

За ремонта от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ се инвестират близо 690 хил. лв. Към момента са изпълнени 65% от ремонтните работи. Ремонтът на съоръжението трябва да приключи до края на месец октомври. Дотогава трафикът се осъществява по обходни маршрути, които са в добро състояние.

Към момента регионалните прединвестиционни проучвания са готови. Завършва работата и по идейните проекти за линейната инфраструктура. В процес на съгласуване и одобрение от общинските администрации са подробните устройствени планове – парцеларни планове за водопроводите и колекторите, които са с трасета извън регулираните територии, съобщи още министър Аврамова.

Съгласно условията на финансиращата програма бенефициенти ще са ВиК операторите. МРРБ ще предостави РПИП на ВиК операторите, които имат ангажимента да съгласуват проектните предложения с асоциациите по ВиК. Министърът посочи, че мерките и проектите, които ще бъдат изпълнени със средства на програмата са представяни регулярно пред представителите на асоциациите по ВиК и затова очаква експедитивност в процеса на съгласуване и подаване на проектни предложения към Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“.

Крайният срок за кандидатстване по процедурата е април 2019 г. и отбеляза, че всички стъпки по изпълнение на инвестициите във ВиК инфраструктура през този програмен период са съгласувани с Европейската комисия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук