Сарадж, Хафтар
На снимката: премиерът на правителството на националното съгласие на Либия Файез ал Сарадж и командващия либийската национална армия маршал Халифа Хафтар

Правителството на националното съгласие в Либия обяви, че незабавно се прекратяват всички военни операции на територията на страната, съобщи „Скай Нюз Арабия”.

Всеобхватното прекратяване на огъня ще позволи да се спре едностранната военна намеса и присъствието на чужди наемници на територията на страната. За целта е необходимо създаването на демилитаризирани зони в стратегически важните градове Сирт и Ал Джуфра.

Правителството призова за провеждане на президентски и парламентарни избори през март следващата година.

В изявлението се подчертава необходимостта от възобновяване добива и експорта на либийски нефт, като приходите от продажбата ще бъдат превеждани в сметките на Националната нефтена корпорация в чужди банки.

По информация на АФП, изявлението е подписано от министър-председателя Файес ал Сарадж и от Агила Салех – председател на парламента на Източна Либия, подкрепяна от военните сили на Халифа Хафтар.

Крехкият мир идва след време на интензивни военни действия – офанзива на Хафтар срещу Триполи и контраофанзива – и ескалираща намеса на външни сили, особено в лицето на Турция и Египет, в конфликта. Именно турската военна помощ позволи на правителството в Триполи да обърне хода на военните действия и да изтласка армията на маршал Хафтар до Сирт. В последните месеци на кампанията имаше и отхвърлени мирни инициативи, като възелът на либийския проблем доскоро изглеждаше невъзможен за разхлабване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!