Най-вероятно училищата ще продължат да функционират чрез дистанционна форма на обучение до 13-и април, това съобщават от министерството на образованието в писмо до ръководителите и учителите на учебните заведения.

От МОН уточниха, че решението все още не е взето окончателно, тъй като за целта се изисква заповед от здравния министър Кирил Ананиев.

На учителите и директорите се препоръчва да започнат преподаване на нови знания, ако до този момент не са направили това, да редуват синхронно и асинхронно обучение и да използват възможностите на проектно-базираното обучение, при което на учениците се поставя конкретна дневна, седмична или с по-дълъг срок за изпълнение задача.

Препоръчителната продължителност на обучение за учениците от 1-ви до 7-и клас е 6 астрономически часа на ден, а за тези от 8-и до 12-и клас – 7 астрономически часа. От министерството обаче подчертават, че не цялото време трябва да бъде прекарано пред компютъра.

Не е необходимо разпределението на часовете от разстояние да повтаря седмичното разписание, препоръчваме приоритетно да се залагат уроци по български език и литература, математика, природни и обществени науки, съветват още от просветното министерство.

Оттам уточняват, че в рамките на дистанционното обучение учителите не пишат оценки на учениците, а само си водят бележки за работата им.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!