Нинова, Борисов, Карадайъ и Янев
На снимката: Нинова, Борисов, Карадайъ и Янев

След като получи третия проучвателен мандат за съставяне на правителство от президента Румен Радев, БСП обяви, че ще свика лидерска среща. Тя се състоя в зала „Изток“ на Народното събрание. На нея присъстваха лидерът на БСП Корнелия Нинова, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, този на ДПС Мустафа Карадайъ, както и на „Български възход“ – Стефан Янев. От срещата се разбра, че към момента обединение по политики и приоритети не може да има, и че по всяка вероятност вървим към нови предсрочни избори, които ще бъдат пети поред за две години.

Изненадващо, Бойко Борисов се появи на лидерската среща, като това са първите преговори за правителство, в които Борисов участва, от 2017 година насам. Тогава преговорите бяха за кабинета „Борисов 3“.

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ не присъстваха. Двете формации обясниха, че биха разговаряли с БСП, но отделно. „Възраждане“ пък отказаха разговори и посочиха, че няма да се отзоват на поканата, припомня БНР.

В началото на срещата Корнелия Нинова припомни, че президентът е връчил именно на тях третия мандат, защото в трудни моменти БСП са доказали, че са отговорна партия, която търси диалог. Нинова открои четири важни въпроси: Законите по Плана за възстановяване, за бюджета за 2023 г., влизането ни в Шенген и съдебната реформа.

На свой ред лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов приветства опита на БСП да се говори открито за приоритетите и за решаването на кризите.

„Приемаме вашите упреци за модела, който ние сме следвали, но две години имаме модела „Радев“, какво по-добре се случи?“, попита той и обеща, че ГЕРБ-СДС ще направят всичко възможно да придвижат съдебната реформа.

„Сега няма как да ви подкрепим, но изразяваме нашето уважение към Вас, към избирателите ви. Конгресът на ГЕРБ ни е задължил да не приемаме коалиция с БСП. Но ще разговарям с колегите подобна забрана, защото БСП много се промени и не би трябвало да е спирачка за някакъв вид техническо, експертно, програмно правителство в един момент“, добави в заключение Борисов.

Това очевидно е знак, че ГЕРБ отваря вратата към евентуални преговори с БСП при едно следващо народно събрание.

И лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отбеляза, че с оглед липсващите лидери на партии, поканени на срещата, но не дошли, ще се върви към поредните предсрочни избори. Карадайъ обаче благодари на Нинова, като настоя, че днешната среща е била много важна и необходима, за да се върнат разговорите между политическите опоненти в Народното събрание.

Стефан Янев, лидер на „Български възход“, отбеляза на свой ред, че тази среща е важна, малко закъсняла, но „по-добре късно, отколкото никога“.

В заключение Корнелия Нинова благодари на тримата, но открои много важен според нея проблем и опасност – „парламентарната република се руши от постоянните служебни правителства и едноличните решения на президента“, настоя тя.

Третият мандат е последният възможен за съставяне на правителство в рамките на 48-ия Парламент. Към момента ПП, ГЕРБ и „Възраждане“ са заявили, че няма да подкрепят правителство с него. По всичко изглежда, че мандатът ще бъде неуспешен, а след него ще отидем на нови предсрочни избори.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук