КПКОНПИ
Парите и имуществата са декларирани пред КПКОНПИ

Антикорупционната комисия КПКОНПИ губи на първа инстанция делото за конфискация срещу бившия ректор на Медицинския университет Ваньо Митев. Това става ясно от решение на Софийския градски съд от началото на седмицата, цитирано от EURACTIV, пише „Сега“.

Съдия Стою Згуров отхвърля претенциите на КПКОНПИ срещу Митев, съпругата му и двете му дъщери, които са на обща стойност 1 738 864 лв. Освен това комисията е осъдена да плати по сметка на съда 69 554 лв. държавната такса по делото. Дължи и над 32 хил. лв. за разноски и адвокатско възнаграждение. Това са общо над 101 хил. лв.

Проверката на имуществото на Митев започва, след като той беше обвинен в безстопанственост. Прокуратурата твърдеше, че като ректор на МУ Митев е допуснал да бъдат записани повече от 100 чуждестранни студенти без задължителните приемни изпити и с по-малки такси за обучение. Така ощетил университета с повече от 1 милион лева. Митев обаче беше оневинен по това дело, а оправдателната присъдата влезе в сила в края на 2018 г.

От съдебното решение по делото за конфискация се вижда, че експертизите са установили, че доходите на Митев и съпругата му за 10-годишния проверяван период са с над 3 млн. лв. повече от разходите им за имущество. След като

липсва несъответствие между нетния приход и придобитото имущество,

то не се установи наличието на незаконно придобито имущество, което да подлежи на отнемане, обяснява съдът защо отхвърля искането на КПКОНПИ за конфискация. Магистратът допълва, че дори и приходите от два заема от израелска банка да не бъдат признати за законни, това пак не се отразява върху крайния извод, че разходите на съпрузите не надхвърлят приходите им.

Решението на градския съд не е окончателно и КПКОНПИ може да го оспори пред Софийския апелативен съд.

Ако то влезе в сила обаче, таксите на стойност над 100 000 лева няма да бъдат заплатени от чиновниците на КПКОНПИ, а от българския данъкоплатец. За пореден път ставаме жертва на некомпетентността, неправомерните действия и процесуалните нарушения на КПКОНПИ и прокуратурата. Техните актове падат в съда, въпреки силния медиен шум и предварителното омаскаряване на обявените за виновни.

Още новини от деня – четете тук

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук