Катар

Очите на света са насочени към Катар в момента. След откриването на петрола през 40-те години на миналия век тази малка държава от Персийския залив се превърна от малък център за риболов и търговия в една от най-богатите (на глава от населението) държави в света. През 2022 г. в Катар предстои грандиозен Мондиал, който обещава да няма да има нищо общо с досегашните.

Подхранван от приходите от петрол и природен газ, Катар се развива с невероятна скорост. Всичко от университети до търговски центрове, от петзвездни хотели до футболни стадиони буквално извира от пустинята.

Съвременен Катар е емирство в Близкия изток. Намира се на малкия полуостров Катар, на североизточния бряг на Арабския полуостров. Над половината от населението на страната живее в столицата Доха. Останалите градове са разпръснати между петролните рафинерии, които осигуряват на Катар по-голямата част от богатството му. Отвъд нефтените находища, страната има своя дял от естествената красота, като в западната ѝ част се намират великолепни плажове, а грандиозни дюни обграждат страната на юг.

Въпреки, че ислямът е преобладаващата религия в Катар, обществото е освежаващо толерантно. Чужденците са свободни да практикуват други религии, а техните граждански свободи се зачитат. Пресата също е сред най-свободните в региона.

Докато се приспособява към либерализацията, Катар не е изгубил дълбоко вкорененото си религиозно и културно наследство. Алкохолът се сервира само в хотелски барове и ресторанти, а работните календари се ръководят от религиозни
празници като Рамадан. Традиционните спортове, като лов със соколи и надбягване с камили са все още много популярни занимания.

10 интересни факта за Катар:

1. В Катар няма почти никаква престъпност. През 2020 година беше обявен за най-безопасната страна в света.

2. Националното ястие на Катар е мачбус (Machboos) или кабса. Представлява богато и ароматно оризово ястие, което идва от комбинация от ароматни подправки. Има леко опушен вкус. Поднася се с разнообразни меса. Ястието е любимо в целия регион на Арабско море.

храна, ориз

3. Qatar Airways е най-добрата авиокомпания в света. За шеста поредна година тя е обявена за превозвач №1 на планетата сред 350 авиокомпании на така наречените Оскари за авиация – наградите Skytrax World Airline Awards 2021.

Катарски авиолинии, самолет

4. Огромно жълто мече, от чиято глава се издига лампа живее на летището в Хамад. Lamp Bear, както наричат всички творбата на швейцарския художник Урс Фишер, е седем метров гигант, изваян от бронз, който мирно наблюдава милионите туристи, минаващи през летището.

lamp/bear, мече Катар

5. В Катар няма гори и е втората най-плоска държава в света след Малдивите.

6. Катар ще бъде първата арабска държава, домакин на Световното първенство по футбол. То ще се проведе през 2022 година. Катар е и най-малката страна, домакин на Световно първенство до сега.

7. Националното животно е арабският орикс – чифтокопитен бозайник от семейство Кухороги. Наричан още бял орикс той е най-малкият и рядко срещан орикс в света.

бял орикс

8. Само 12% от населението са катарци. В началото на 2017 г. населението на Катар е 2,6 милиона души: 313 000 граждани на Катар и 2,3 милиона емигранти. Освен това мъжете са три пъти повече от жените.

9. Както в повечето арабски страни уикендът се пада в петък и събота.

10. Управляващото семейство Дома на Тани е на власт от 1868 г. Шейх Ясим бин Мохамед ал Тани е основател на държавата. В момента държавният ѝ глава е Емир Шейх Тамим бин Хамад Ал Тани.

Шейх Тамим бин Хамад Ал Тани

Най-популярните места за посещение:

Ал Кор

На 50 км северно от Доха се намира Ал Кор – спокойно градче с красиви плажове. Там се намира най -голямата млечна ферма в Катар, която има зоологическа градина, детска площадка и разбира се и съоръжения за конна езда.

Ал Зубара

На 104 км северозападно от Доха е Ал Зубара. Някога процъфтяващо перлено риболовно и търговско пристанище, в момента Ал Зубара е отличен пример за търговски град в Персийския залив от 18 и 19 век и е обект на ЮНЕСКО за световно културно наследство. Най-голямата забележителност тук е крепостта Ал Зубара. Разположена на северозападния бряг, тази крепост е единственият останал цялостен градоустройствен план на арабския търговски град.

Ал Зубара, Катар

Пещерата Дал Ал Мисфир

Тази природна забележителност е геологическо чудо. Дълбоката 40 метра пещера е формирана предимно от влакнест гипс, който е фосфоресциращ, което означава, че може да свети слабо под ултравиолетова светлина. Намира се е на 40 км западно от Доха.

Пещерата Дал Ал Мисфир

Столицата Доха

Културният и икономически център на Катар – Доха, е мястото, което посещават повечето туристи. Дестинация, която за нищо на света не трябва да изпускате е Крайбрежната алея Корниш. Бреговата линия е с дължина 7 километра и е под формата на полумесец. Започвайки от хотел Шератон  в единия край и завършвайки с  Музея на ислямското изкуство в другия, Корниш предлага страхотни гледки, отворени тревни площи и пристанище, от където можете да се качите на круиз.

Катар

Катара, Доха

Специално изграден архитектурен комплекс и културен център, Катара е домакин на много концерти, представления и изложби през цялата година. Има и добре поддържан обществен плаж, предлагащ водни спортове, заедно с ресторанти, кафенета и пазари.

Музей на ислямското изкуство, Доха

Красиво проектираният музей е една от най-емблематичните забележителности на Доха. Пространството вътре е светло и ефирно, а колекцията му съдържа безценни произведения на изкуството от множество страни от ислямския свят и е буквално спираща дъха. Отделете си доста време за него. Външната тераса е идеална за вечерно питие, ресторантът с три звезди Мишлен също си заслужава да бъде посетен.

Катар

Пазарът в Доха

Идеален за хора, които обичат да се пазарят. Там могат да се намерят отлични близкоизточни стоки от парфюми до подправки и килими. Вътре има традиционен пазар за соколи, посетителски център, както и множество ресторанти. Оригиналната сграда датира от началото на 20 -ти век и е  в традиционен катарски архитектурен стил.

пазар, Доха Катар

Пустинята

Пясъчната пустиня в Катар предлага невероятни изгреви и ясно нощно небе, които са идеални за наблюдение на звезди. Тя е идеална за сафари с джип и дори дъска за сърф.

пустиня Катар

Хор Ал Адаид

На 60 км югоизточно от Доха, на границата със Саудитска Арабия се намира впечатляващото „Вътрешно море“ или Хор Ал Адаид, където морето, заедно с околният голям приливен залив, се разлива в пустинята. Това място поддържа разнообразна флора и фауна, а там се наблюдават спиращи дъха изгреви и залези. Районът е обявен за природен резерват през 2007 г.

Хор Ал Адаид, Катар

 

Подобно на ислямското изкуство с геометрични шарки, което може да се открие в цялата страна, Катар е сложен, но красив.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук