Лидерите на консервативния блок Християндемократически/Християн-социален съюз и Социалдемократическата партия на Германия  подписаха в понеделник коалиционен договор, който ляга в основата на работата на бъдещото правителство на страната.

Подписите си под документа поставиха председателите, ръководителите на парламентарни групи и генералните секретари на партиите.

Сега, за да бъде сформирано следващото правителство трябва да бъде направена още една малка крачка – на 14 март Бундестагът ще гласува кандидатурата на Ангела Меркел за поста федерален канцлер.

ХДС/ХСС и СДПГ разполагат в парламента с 399 места от общо 709, така че одобрението на кандидатурата на Меркел няма да срещне проблеми. След това президентът на ФРГ ще връчи на канцлера и на членовете на новото правителство грамоти за назначение и кабинетът официално ще започне работа.

Споразумението за нова широка коалиция дойде след като повече от четири месеца държавата беше в политическа криза. След преговорите между консерваторите и социалдемократите последната дума имаха членовете на ГСДП. На 4-ти мярт станаха ясни резултатите от гласуването, което те проведоха.

По време на преговорите и двете партии дадоха жетви. За да постигне съгласие със социалдемократите, Ангела Меркел трябваше да се откаже от ключови министерства като това на финансите. Мартин Шулц беше принуден да напусне поста си на председател на ГСДП заради нарушени предизборни обещания. Преди изборите то обещаваше, че няма да се съгласи партията отново да управлява с ХДС/ХСС под ръководство на Ангела Меркел.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!