Димитър Делчев завършва едновременно Първа немска езикова гимназия и Първа английска езикова гимназия в София. През 2009 г. става магистър по право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

През 2012 г. е съучредител на политическа партия „Движение България на гражданите“. Става председател на движението през 2017 г. след като Меглена Кунева напуска поста.

 

Г-н Делчев, в събота Националният съвет на „Движение България на гражданите” реши да замрази членството си в Реформаторския блок. Защо взехте това решение и какво следва оттук нататък?

Решението дойде след широк дебат с нашите местни структури. На Националния съвет присъстваха почти всички местни структури на „Движение България на гражданите”, представени от областните координатори. Те ни сезираха за следното: не забелязват достатъчна устойчивост в настоящите членове на Реформаторския блок извън „Движение България на гражданите” за създаване на тези реформаторски общности за демокрация, които ДБГ предложи, и настояват те да бъдат създадени по места с цел разбиването на феодалния модел на управление на общините.

След една доста дълга и сериозна дискусия ние единодушно решихме да замразим членството си в РБ, което означава, че ДБГ няма да участва в органите на РБ. Ако в рамките на следващия един месец РБ и останалите членове на коалицията не заявят категорично, че искат незабавна оставка на правителството на г-н Бойко Борисов заради корупцията и далаверите, в които са се набъркали, че искат създаване на тези общности по места от демократично мислещи хора, които да започнат да се борят за демократичните ценности и да спрат на практика пълзящите диктатури. На трето място да започнем създаването на една истинска реформаторска платформа, която да има наистина смели реформи в сектор „Сигурност”, в сектор „Образование”, истинска борба с корупцията, каквато в момента не се забелязва, и разбира се повишаване на доходите на хората чрез създаване на живителна среда за малките и средни предприятия.

Това е, което ние искаме да видим в най-кратки срокове, защото вече нямаме сили да чакаме да видим тези знаци. Напротив – ДБГ е готово да напусне блока ако няма много ясни и категорични отговори от страна на другите членове, че искат това. В крайна сметка самостоятелно или заедно с други политически партии, които желаят тези няколко неща, ще изграждаме алтернатива на сегашния наистина корупционен модел на управление.

Какви са действията на правителството, които вие категорично не одобрявате, а смятате, че колегите ви от РБ одобряват?

Правителството влиза от скандал в скандал. Апотеозът на всичко беше мегадалаверата с ЧЕЗ. Не е нужно да обяснявам. На хората им стана ясно, че това е една доста сенчеста сделка, която правителството не желае да развали. Напротив – даже иска да влезе с пари от данъкоплатеца и да национализира бизнеса на ЧЕЗ в България. Това първо е престъпно използване на парите на данъкоплатеца – моите, вашите, на вашите зрители и на хората, които ви четат. На второ място това е тежко лява политика. ГЕРБ станаха по-леви от БСП искайки сега да национализират ЧЕЗ. Преди няколко месеца искаха едно дружество от военната промишленост. На практика ние категорично заявяваме, че това противоречи на всички принципи и ценности, в които ние вярваме. За жалост колегите от РБ, част от тях, очевидно не смятат така, ходейки да се договарят с представители на управляващото мнозинство, което за нас е абсолютно неразбираемо в сегашната ситуация.

Кого визирате за тези договорки?

Имаше медийни публикации по въпроса. Г-н Петър Москов беше на среща с още двама колеги и обсъждаха законопроект, който ние смятаме, че не е добър, и че по-скоро би довел до задълбочаване на проблема, вместо до решаването му. Имам предвид проблема с ЧЕЗ – с това една „сламена фигура”, една жена, която няма финансите, няма компетентността да управлява ЕРП-то, което доставя тока на 3-4 милиона човека, включително на премиера. Сградата на Министерски съвет свети благодарение на ЧЕЗ. Тази жена да се опитва да ни се представи като собственик и по някакъв начин някакво законодателство да се опитва да легитимира такова нещо, това за нас е абсолютно замазване на очите.

Какво е бъдещето на дясното в България? Вие сте поредната партия, която се отделя от Реформаторския блок.

Само да подчертая, че ние сме замразили членството си. Да, различни партии напуснаха РБ очевидно показвайки, че дясното трябва да бъде обединявано под друга форма и по друг начин. Аз все още смятам, че в РБ има добри сили, но има и лоши. На мен много би ми се искало в РБ да надделеят добрите сили и РБ да се превърне в носител на идеите на хората, които искат истинска промяна в България и най-вече отмяната на този корупционен модел на управление. Когато това не се случва, нормално е хората да търсят нещо друго и ние да търсим друг център, който да постигне тази наистина тежка и голяма цел. Хубавото е, че единодушно взехме решението на Националния съвет на ДБГ, никой нямаше против. Хубавото е, че има воля за едно такова смело действие.

Говорили ли сте с представители на други партии от десния спектър за обединяване с тях ако все пак се стигне до отделянето ви от Реформаторския блок?

Бих го казал така: Коалицията на всяка цена не ни е приоритет. Разбира се ние ще търсим партньори в тази, както казах, тежка задача. Има и други партии и в тях има хора, които истински искат промяната на псевдодемократичния модел, по-скоро псевдодиктаторски модел, който се налага в България. Все пак разбирате, че за да се стигне до крайната точка, а именно подаваме си ръце, работим заедно и сме в една коалиция, всеки трябва да каже на каква позиция стои. Разбира се че имаме неформални разговори и с „Да България”, и с ДСБ, но това не означава нищо.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!