Финансовите министри на държавите от еврозоната обявиха, че са съгласни България да се присъедини към механизма ERM II, познат като „чакалнята на общата валута“. Това ще стане ориентировъчно след около година. Съветът на ЕС направи изявление по този повод, в което се отбелязва, че оценката ще бъде извършена от Европейската централна банка (ЕЦБ). Съобщението бе разпространено съвместно с Европейската комисия, българското министерство на финансите и Българската народна банка.

„Приветстваме намерението на българските власти да предприемат необходимите стъпки за присъединяване към механизма ERM II“, се посочва в текста.

Там още е подчертано, че нашата страна поема определени ангажименти. Такива има в области на политиката и те са особено важни за плавния преход. По отношение на банковия надзор се очаква София да изпрати искане за пристъпване към тясно сътрудничество с ЕЦБ по съществуващите процедури, както и да предприеме необходимата подготовка, включително оценка от ЕЦБ. България също така ще се фокусира върху укрепването на институциите, устойчивостта на финансовия сектор и повишаване на ефективността на икономическите структури.

ЕК и ЕЦБ ще наблюдават напредъка по изпълнението на поетите от страната ни задължения. Когато те бъдат изпълнени, ще се вземе окончателното решение за присъединяване на нашата страна към чакалнята за еврото. Основа за него ще бъде оценката на ЕЦБ, изготвена по правната рамка, което означава България да се присъедини едновременно към чакалнята и към банковия съюз.

Вероятно ЕЦБ ще приключи с оценката си в срок от около година след получаването на официалното искане на България за задълбочено сътрудничество с банката. Това може да се интерпретира като началната дата на сътрудничеството и прилагането на последвалите препоръки.

Българските власти бяха призовани в изявлението да извършат задълбочените реформи, залегнали в механизма за сътрудничество и проверка. Документът още посочва, че в бъдеще ще се прилагат сходни изисквания към тези страни от в ЕС, които искат да бъдат допуснати в чакалнята на еврото, за да се наложи еднакво отношение.

На пресконференцията в Брюксел след заседанието на Еврогрупата от ЕЦБ заявиха, че България може да дни да изпрати официалното си искане за присъединяване към банковия съюз на ЕС.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук