Животновъди излизат на протест днес. Те настояват за оставката на заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров и на двама директори на дирекции в министерството, отговорни за приемането на Наредба 3 за директните плащания, която беше отменена от съда в частта, касаеща бранша.

Отговорните институции реагираха на другото основно искане на националния протест, ден преди започването му.

От Държавен фонд „Земеделие“ обявиха, че отпускат 8 милиона лева за стопаните на овце и кози, които изпитват затруднения заради ниската изкупна цена на млякото.

Собствениците на животински стопанства искат държавна помощ от най-малко 20 лева на животно, която да компенсира загубите на фермерите от срива в изкупните цени на млякото.

Над 1 милион лева се отпускат на фермерите от Ямболско, които не могат да продават овче мляко заради чумата по животните, решиха още във фонда. Помощта се равнява на 25 лева на животно.

Припомняме, че вчера фермери от Боляровска община, Ямболско, затвориха пътя към селата Шарково, Крайново и Странджа, за да попречат на ветеринарните специалисти да умъртвят близо 2000 преживни животни, заради наличието на чума в региона.

Днес протестът ще започне в 11 часа на главния път София – Варна, на разклона за великотърновските села Арбанаси и Шереметя.

Очаква се в протеста да участват над 1500 животновъди.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук