Германия, стрелба
Снимка: Ройтерс

Сред жертвите на разстрелите в два бара в немският град Ханау има българин, потвърди министерство на външните работи. Името не е оповестено, но спорид някои медии това е 33-годишният Калоян Велков от с. Люти дол, Врачанско, живеещ в Мездра. Според непотвърдена информация той имал и малко дете. Появиха се данни, че е вдовец, защото това е посочил на профила си във „Фейсбук“, но изглежда, че е бил просто разведен. Живеел и работил в Ерлензее.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева вече изрази съболезнования на семейството и на близките на загиналия българин. По разпореждане на министър Захариева генералният консул на България във Франкфурт на Майн, Антоанета Байчева, е установила контакт с близките на сънародника ни като е предложила помощ от страна на Министерството на външните работи и оказва пълно съдействие по случая.

Мъж, идентифициран като 43-годишният Тобиас Ратиен ОТКРИ огън в два наргиле бара в град Ханау и разстреля поне 11 души общо, а още 5 са ранени. Нападателят се е самоубил в дома си малко по-късно. Той е действал, ръководейки се от дясноекстремистки мотиви, съобщава вестник „Билд“, като се позовава на собствени източници. Според информацията на изданието, следователите са стигнали до този извод, като са изучили съдържанието на писменото признание и видеообяснението, които е оставил заподозреният.

Електронното издание „Фокус“, позовавайки се на източници в силовите структури, пише, че предполагаемият стрелец преди няколко дни е публикувал във „Фейсбук“ видео, в което в духа на теорията на конспирацията на английски език прави „лично послание до всички американци“. Във филмчето мъжът заявява, че в САЩ съществуват подземни военни съоръжения, в които се убиват и измъчват деца. Той призовава американците „да се събудят“ и „борят“ срещу това. Във видеото обаче няма и намек, за това, че той се готви да извърши нападение в Германия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук