бюджета

Европейският парламент одобри бюджетната си рамка за следващата година. Тя бе одобрен с 295 гласа „за“, 154 „против“ и 197 „въздържали се“. В нея са заложени повече пари за младите хора, за растеж и сигурност на Стария континент. През 2018г. бюджетът на Съюза възлиза на малко над 160,1 милиарда евро, а разходите за плащания – ще бъдат за 144, 7 милиарда евро.

При преговорите между Европейския съюз и Съвета беше решено да не бъдат орязвани 750 млн. евро за борба с безработицата и за подкрепа на икономическия растеж, както искаше Европейския съвет първоначално.

Ще има още общо 350 млрд. евро за борба с безработицата сред младите. Освен това се отпускат допълнителни финансови средства за програмите в подкрепа на растежа и заетостта като „Еразъм+” и „Хоризонт 2020”. Допълнителни 34 млн. евро ще има за подпомагане на младите фермери, а нови 95 млн. евро отиват за инициативи за борбата с климатичните промени.

За да се справят по-добре предизвикателствата, свързани с миграцията и сигурността, агенциите в областта на сигурността и гражданството ще получат 940 млн. Евро, което е с 8,9% повече, отколкото през 2017г. За Европол ще има още 3,7 млрд. евро, а за Евроджъст – 1,8 млрд. евро. 5 млрд. евро повече отиват за Европейската агенция по бежанците. Решено бе официално да бъдат намалени със 105 милиона евро средствата от предприсъединителните фондове за Турция.

Освен това са замразени 70 млн. евро по отношение на бъдещи ангажименти на ЕС към Турция, ако Анкара предприеме „подлежащи на оценка подобрения в областта на демокрацията, върховенството на закона, правата на човека и свободата на медиите“. По време на неотдавнашните обсъждания консервативният докладчик от Европарламента Зигфрид Мурешан определи намаляването на парите като „ясно послание“ към Турция. Не може да съществуват безусловни плащания с европейски пари за страни, „които се отдалечават от нашите демократични стандарти, и които нарушават основните права“, увери той.

Европейският съвет прие по-рано този месец заключение, че предприсъединителните фондове за Турция следва да бъдат ограничени. Държавните и правителствените ръководители на ЕС отбелязаха, че ограниченията няма да засегнат осигуряваните 3 млрд. евро средства за Турция за справянето с миграционния натиск.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук