Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни официално съобщи, че отлага гласуването по пакет „Мобилност“ за 1 април в Брюксел, но дебат днес ще има.

Таяни отменя вота по пакет „Мобилност“ по силата на правило 175 за работата на институцията. Според него, когато в директива има повече от 50 поправки, първият човек в ЕП може да го върне.

По-рано българският евродепутат Петър Курумбашев съобщи, че българските представители в ЕП, както и други техни колеги от Източна Европа са изготвили и внесли над 1600 предложения за изменение на директивата до миналия петък.

Той добави, че късно снощи българските евродепутати, без Николай Бареков, са изпратили писмо до Таяни, в което подчертават, че се правят редица процедурни нарушения, ако пакетът „Мобилност“ 1 остане в дневния ред и бъде подложен на гласуване в Европейския парламент.

Курумбашев уточни, че текстовете не са били предоставени на всички езици, а освен това всичките 1600 изменения са били събрани в пет блока за гласуване. А за да бъдат разгледани и обсъдени, текстовете на новите предложения трябва да бъдат преведени на всички езици.

ПРОТЕСТИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ

За днес е планиран протест на българските превозвачи. Над 100 от тях заминаха за Страсбург, за да се включат в недоволството пред сградата на Европарламента. Заедно с тях ще протестират и превозвачи от Румъния, Полша, Литва и Словения.

Техни представители трябва бъдат допуснати в зала, ако има обсъждане. Паралелно с протеста в Страсбург, такъв ще има и в София. Представители на 12 000 родни транспортни фирми с международен лиценз ще се съберат по обед пред храм-паметника “Св. Александър Невски” и ще се отправят към сградата на Европейската комисия у нас на улица “Раковски”.

Снощни стана ясно, че премиерът Борисов е поискал подкрепа от шестима премиери за пакета “Мобилност”.

“Днес писах на премиерите на Гърция, Испания, Ирландия, Португалия, Словакия и Хърватия, както и на лидерите на партии от ЕНП от тези държави, с молба да подкрепят усилията на българските евродепутати за удължаване на срока за дебати и изработване на едни по-балансирани и справедливи мерки по пакета “Мобилност”, съобщи министър-председателят Бойко Борисов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!