Над 600 машини почистват републиканските пътища в районите със снеговалеж. Най-много машини работят в Североизточна България – в областите  Шумен, Варна, Добрич и Силистра, и в Родопите – в областите Смолян, Пазаржик и Кърджали, където снеговалежите са най-силни. Обработката на настилките продължава, за да се осигури безопасността на пътуването при зимни условия

Без ограничение за всички моторни превозни средства е преминаването през проходите „Републиката“, „Ришки“, „Айтоски”, „Обзорски” . Забранени за МПС над 12 т е движението през  „Троянски“, „Котленски” , „Петрохан“, „Шипка“, „Предел”, ‘Рожен”, „Превала“ и „Печинско“. През „Вратник” и „Твърдишки“ е  забранено за превозни средства над 10 т, а през „Дюлински”  и „Пампорово” за МПС над 3,5 т.

Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на „Пътна полиция“. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

27-те областни пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!