Модно шоу, вдъхновено от кампанията срещу насилието над жени МЕ ТОО се проведе в Ню Йорк в рамките на седмицата на модата. Моделите, които преминаха по подиума носиха ангелски крила и бяха придружени от мъже в свински маски.

Модното шоу #MeToo беше инициирано от френския дизайнер Мириам Чалек.

„Движението МЕ ТОО е от жени за жени. Почувствах го и реших, че трябва да направя нещо, с което да допринеса за кампанията. Имам модна платформа и работя в света на дизайна от години затова си казах: Защо да не използвам вниманието и да изпратя своето послание? Така ще помогна да се повиши осведомеността за сексуалното насилие”, споделя Мириам Чалек.

От подиума говориха жени, които са били жертви на сексуален тормоз и разказаха своите историите. Сред тях бе Алисия Козакевич. Тя е била отвлечена през 2002г. в близост до дома й в Питсбърг, Пенсилвания от възрастен мъж, който я е подлъгал в интернет. Случаят е бил един от първите по рода си и е предизвикал голям медиен интерес.

От октомври миналата година досега стотици жени признаха, че са били сексуално насилени от влиятелни мъже от света на политиката, медиите, бизнеса и филмовата индустрия.

В модния бранш обвинения има и от мъже. В „Ню Йорк Таймс” излезе статия, в която се твърди, че миналия месец над 20 мъже-модели и асистенти са станали жертва на вербален и физически тормоз.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!