опашки от ТИР-ове и коли на Кулата

И тази сутрин трафикът на ГКПП „Кулата” е интензивен, съобщиха от граничната полиция в 6:00 часа. Образували са се колони от ТИР-ове, които чакат да преминат граничния пункт. През последните три дни (откакто отпадна карантината след влизане в Гърция) по границата се образуват километрични опашки, не само от камиони, но и от леки автомобили. Хората масово тръгнаха на почивка в южната ни съседка, която вече посреща чуждестранни гости. Вчера от българската страна гишетата работили на пълни обороти, съобщиха от граничната полиция, но забавяне имало от гръцка страна.

Актуална информация за граничните пунктове:

Към Гърция

На границата с Република Гърция: На ГКПП „Кулата“, ГКПП „Илинден“, ГКПП „Маказа“, ГКПП „Капитан Петко войвода“ и ГКПП „Ивайловград“ в Гърция се пропускат граждани на ЕС без да им бъде налагана карантина. Не се извършва преминаване през ГКПП „Златоград“. Интензивен е трафикът на ГКПП „Кулата“ на товарни автомобили на изход от България.

Към Румъния

На границата с Румъния: От 17.06.2020 г., румънските гранични власти възстановиха пропускането на леки и товарни автомобили през румънския пункт „Негру вода“, съпределен на ГКПП „Кардам“. На ГКПП „Дунав мост“ – Русе товарният трафик е изключително интензивен на изход от България. От 15.06.2020 г. отпадна задължителната карантина за български граждани, влизащи в Румъния. Временно е преустановено от румънска страна преминаването на хора и автомобили на граничните пунктове, съпределни на българските „Никопол“, „Кайнарджа“ и „Крушари“. Транзитните товарни автомобили могат да преминат българо-румънската граница само през съвместните ГКПП „Русе – Гюргево“ и ГКПП „Видин – Калафат“. Товарните автомобили, които превозват стоки от и за Румъния, може да преминават и през останалите функциониращи пунктове на българо-румънската граница.

Към Сърбия

На границата с Република Сърбия на ГКПП „Калотина“, ГКПП „Връшка чука“, ГКПП „Брегово“, ГКПП „Стрезимировци“ и ГКПП „Олтоманци“ трафикът е нормален. Република Сърбия отмени всички наложени ограничения за лицата, желаещи да влязат на територията на страната с леки автомобили, микробуси и автобуси.

Към Македония

На границата с Република Северна Македония на ГКПП „Гюешево“, ГКПП „Станке Лисичково“ и ГКПП „Златарево“ трафикът на товарни автомобили е нормален. Възстановява се преминаването на леки коли, микробуси и автобуси през пунктовете, съпределни на ГКПП „Златарево“ и ГКПП „Станке Лисичково“. Чуждите граждани, желаещи да посетят Република Северна Македония, трябва да представят на влизане в страната негативен PCR тест с валидност до 72 ч. и подлежат на задължителна 14-дневна самоизолация. Те могат да преминат без карантина през територията на Р Северна Македония за 5 часа, като на границата се попълва декларация за транзит, която на изход се предава на граничните власти.

Към Турция

На границата с Република Турция: Възстановено е пропускането на чужди граждани с леки коли, микробуси и автобуси на влизане в Турция. Трафикът на ГКПП „Капитан Андреево“ и ГКПП „Лесово“ е нормален.

Повече информация за ограничения при пътуване в чужбина може да се получи от МВнР: https://www.mfa.bg/bg/customnews/main/24736 и телефони +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук