Кулата, опашки, коронавирус гърция

Ако границата с Гърция беше отворена за Великден и тогава щеше да е същото стълкновение на „Кулата”. Ама не беше. И обичайните гледки с километрични опашки закъсняха с месец-два. А родните плажове пустеят…

Опашки на Кулата на влизане в Гърция
Опашки на „Кулата“

В първия възможен момент, в който Гърция отвори границите си за български граждани, без да е необходимо да стоят под 14-дневна карантина, хиляди се втурнаха през глава. И понеже граничарите на „Кулата”се славят със своята бързина, пак се струпаха колони от автомобили. Както всяка година.

Няколко минути по-късно излезе премиерът Борисов и каза:

„Надявам се българският бранш да привлече българските туристи. А не с такава радост да чакат с Мицотакис днеска да отвориме границата.”

И наистина, забелязва се сякаш някаква еуфория у българското население, че най-после може да се ходи в Гърция на море. На българското също може, ама няма опашка от автомобили от Бургас до Петолъчката.

По думите на премиера, 1 милион българи „ще си изхарчат парите в Гърция”. Пак той каза, че трябвало родните хотелиери да си рекламират бизнеса:

„Те трябва да рекламират и да поемат ангажимент към хората, че рибата ни е по-хубава, по-прясна, по-евина. Хотелите са ни по-хубави, по-безопасни”.

Ето обаче няколко факта:

Безплатни чадъри…ама друг път

На 5 май лично Валери Симеонов обеща безплатни чадъри и шезлонги за целокупния български народ.

На 7 май Николина Ангелкова (министър на туризма) каза, че чадърите няма да са толкова безплатни. По-скоро щели да опрощават парите за концесиите на плажовете, ако концесионерите склоняли да пуснат чадърите без пари.

На 25 май пак Ангелкова каза, че нямало да е хептен така – безплатни щели да са чадърите на 17 от 132 плажа. На другите „плажното оборудване” щяло да е по-евтино.

Тоест, концесионерите хем няма да си плятят дълговете към бюджета, хем и гражданите няма да се радват на безплатни услуги.

Плажовете са пусти

В Гърция чадърите са си безплатни и без обещания за опрощаване на наеми или каквото и да било. В някакъв процент от случаите, се изисква консумация на бара, но както се казва „с едно фрапе изкарваш цял ден”.

И на българското море се опитаха да го пробват този номер с консумацията. Преди дни се появи информация, че ако пиеш кафе в капанчето, ще е два лева, ако го искаш за плажа – 4 лева.

Друг добил популярност случай е от Слънчев бряг, където летовници били таксувани с 64 лева за два комплекта „чадър и шезлонг“. На другия ден, потърсени от телевизиите, управителите на комплекса гузно заявиха, че са се объркали и търсели жената да й върнат парите. Но не казаха дали, ако не бяха отишли медии пак щяха да я издирят. Между другото жената сама си беше качила снимката във Фейсбук и тя се разпространи в цялата държава, но само управителите не успяха да я намерят.

Море от бетон

Но да речем, че цената на плажните принадлежности ни е най-малкия кусур. Ходили ли сте скоро в Несебър? Като се започне от Поморие та до Свети Влас всичко е едно – строежи, строежи и пак строежи.

Да не говорим за „подпорната стена” с асаньорна шахта (само пердета още няма) на Алепу.

А три дни по-късно багери се появиха и на плажа на Синеморец.

подпорната стена - хотел на Алепу
на снимката: подпорната стена – хотел на Алепу

Или с други думи – от строежи едва морето се вижда. Не знам, ако продължават да строят така по пясъка, къде ще се ходи на плаж. Защото хората не ходят на море заради стаите, хотелите или подпорните стени. Ходят на море, за да се излегнат на плажа, да се топнат в морето и да си починат. Но то от строежи вече и слънцето не се показва. С това темпо до 10 години не 1 милион платежоспособни българи ще ходят в Гърция, ами никой няма да стъпи на българското Черноморие. То вече няма и къде да се стъпи от сгради, сергии и тук-там някой пиян английски турист.

Потресаващо обслужване

За обслужването у нас даже не ми се говори. Толкова е обидно да отидеш на море с парите си, които си спестявал цяла година (а след карантината, изолацията и какво ли още не, всеки иска да разпусне малко), а насреща ти да стои навъсена девойка или голям, едър батко с ланец и татуировки, който ти дърпа хавлията, понеже си я положил на платената (уж безплатна) сянка.

мутри, море

За мутрите може да прочетете ТУК.

Финални думи

Българите не само, че ще чакат с нетърпение да бъде отворена гръцката граница, ами няма и да припарят на Черноморието. Защото не си заслужава. Защото не остана незастроена площ, морето е пълно с фекалии, а на и без това малкото ни плажни ивици се разхождат телохранители с касови апарати.

Българите не само, че ще си похарчат парите в Гърция, нищо, че рибата им не е толкова прясна като нашата, ами и не искат да чуят за родния туризъм, който направи всичко възможно през последните 10 години да ги изгони.

Километрични опашки на Кулата
Докато чакат в задръстването, хората се разхождат по платното

Ама айде застройте го това море вече и да се приключва тази драма. Видя се вече, че това е целта. Но е чудно кой ще ви стъпи в бетонните чудовища, когато унищожите и малкото останало природно богатство.

Накрая ще си стоите сами на трите останали камъка на кея и ще се чудите как да отидете самите вие на море в Гърция, драги ми „хотелиери“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук