Румен Драганов
на снимката: директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов

Министерството на туризма и лично министър Николина Ангелкова се провалиха с цените на чадърите и шезлонгите. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов:

„Защото конкуренцията в Гърция, за която непрекъснато говорим, предлага шезлонг с консумация. Това е основното конкурентно съперничество, когато става въпрос за плаж-чадър-шезлонг. И българите казват: „там чадърите са безплатни, поръчваш си едно фрапе, една вода и лежиш цял ден”. Какво пречеше срещу тези никакви 4 лева ние да имаме консумация в зоните, в които има чадъри и шезлонги, и да постигнем паритет в тази конкурентна среда. В момента, в който кажем за каквато и да е цена, ние вече не сме конкурентни. Ние просто говорим за плащане и колко“.

И допълни:

„Едно е да кажеш „безплатно с консумация”, друго е да кажеш „плащам”. Така че и в този момент изпуснахме шанса да станем по конкурентноспособни с държавната собственост, която се управлява от министъра на туризма, който през целия си мандат твърдеше, че туризмът е 100% частен. Сега изведнъж се оказа, че не е 100% частен и точно тази част, която не е частна, не е конкурентноспособна. Можем да хвърлим един поглед зад граница, да видим какво се прави там и да го правим по този начин, за да бъдем на едно ниво.”

Припомняме, че „Обединени патриоти” шумно оповестиха, че са се разбрали с коалиционния си партньор ГЕРБ чадърите и шезлонгите по плажовете тази година да са безплатни. Ден по-късно стана ясно обаче, че това няма да се случи. След дълго усукване бе решено, че концесионерите сами ще решават с колко да ги намалят, но минимум с 50%.

Цялото интервю с Румен Драганов очаквайте по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук