Във вторник „патриотите” се тупнаха в гърдите и обещаха патетично: безплатни чадъри, шезлонги и масички на плажа тази година.

Само че, както всички добре знаем, безплатно на този свят няма. Тоест, ако ще ми е безплатна масичката, концесионерът сигурно ще вземе пари от другаде. А откъде, освен от държавата. Означава ли, че обещанието за „безплатно” ще бъде платено от данъците на българските граждани? И не е ли по-добре парите, вместо за чадъри, да отидат за болници, училища, лекари или полицаи?

Мотивът за благотворителната патриотична инициатива е да се стимулират българите да отидат на нашето море и така да подпомогнат родния туристически бранш. За целта щели да дадат ваучери на всички, които се осигуряват.

По принцип няма лошо, но туризъм не се стимулира с ваучери или безплатни шезлонги. Както във всеки друг бизнес, клиенти се печелят, ако предлагаш по-добра услуга от конкурентите си.

И да видим дали е така:

Гърция

  • Цена на шезлонг – в зависимост от мястото, на което почивате, шезлонгът на един гръцки плаж е между 0 и 30 евро. На Тасос шезлонгите са без пари, често дори не се изисква консумация от бара. На Миконос, в някое по-луксозно плажно заведение, цената може да достигне и до 30 евро, но на повечето острови шезлонгът е около 5-6 евро.
  • Цена на престоя: средно дневната цена за престой в приличен хотел в Гърция е около 110 евро. За двама души, които стоят 7 дни, излиза около 1 500 евро. В цената често се включва и хранене. Изчислено е, че средно за храна на ден трябва да отделите около 50 евро.
  • Морската ивица – Гърция има 14 880 км. брегова ивица. И макар не на всички плажове да има пясък, в страната има прекрасни кътчета. Заради дългите плажни ивици, може да намерите и по-спокойно място.
  • Дълъг сезон – сезонът в Гърция е по-дълъг от този в България – от май до октомври.
  • Обслужването – гърците не са най-дружелюбните хора на планетата, но по отношение на туризма си са истински магьосници. Те имат отношение към клиента, знаят как да „му вземат парите” с кеф

Турция

  • Цена на престоя – средно около 23 долара на ден излиза ваканцията в Турция. В зависимост от предпочитанията ви, храната може да ви струва до 10 долара на ден. Средните цени в хотелите са 29 долара. Седмичният престой за двама души ще излезе около 328 долара. Голяма част от хотелите са на принципа All Inclusive, което ви спестява разходите за храна и напитки.
  • Морска ивица – 7 200 км. е бреговата ивица на Турция.
  • Дълъг сезон – летният сезон някои части на Турция започва още от април и продължава до октомври.
  • Обслужване – всеки, който е ходил в Турция ще потвърди, че обслужването в хотелите е повече от прекрасно. Персоналът е любезен и компетентен, няма скандали и разправии. Към всеки клиент се подхожда индивидуално и с внимание.

В България туристическият сезон е далеч по-къс отколкото в съседните държави – от юни до края на септември, а бреговата ивица е 354 километра. Но това далеч не са единствените недостатъци на почивката тук. Персоналът често е груб и некомпетентен. Плажовете са разделени на платени и безплатни зони, които далеч не са с еднакъв размер. Спокойствието е нарушавано от нервните мутри по плажа, които събират таксите за чадърите. И още куп други недостатъци, които няма смисъл да изброяваме отново. Може да прочетете за част от тях ТУК.

Във вторник се забиха едни патриотични „тъпани”, че шезлонгите ще са безплатни. Но час-два по-късно, в интервю пред БТВ, съпредседателя на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов (ВМРО) каза, че тази работа не е много сигурна.

„Не можем да принудим концесионерите чадърите и шезлонгите да са безплатни. Това е предложение, което ще сведем до знанието на концесионерите и те трябва да решат“, уточни Веселинов.

Той обясни, че ако концесионерите бъдат освободени от такса (тази, която плащат, за да стопанисват плажовете –бел.ред), то тогава ще трябва да пуснат безплатни плажни принадлежности. Ако обаче решат да си платят дължимото, „то тогава се влиза в рамките на споразумението с държавата и ще се върви по стария ред“, каза още той.

Тоест, държавата ще трябва да опрости наема на плажа, за да може да лежим под сянката. Концесионерите вече веднъж прореваха, че  плажовете щели да имат по-малък капацитет заради изискването за разстояние между чадърите. Затова се канят да искат или държавата да им опрости таксите, или да им позволи да превземат безплатната зона.

С други думи: не е ясно нито дали ще има безплатни чадъри, нито дали ще има ваучери за почивки. Ясно е обаче, че лятната почивка бе употребена политически. И ако утре излезе така, че нищо от обещаното не бъде изпълнено, патриотите каква отговорност ще понесат за иначе грандоманските си обещания?

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук