Зоран Заев, Георге
на снимката: Премиерът на Македония Зоран Заев

Ние имаме приятелски отношения. Ще намерим решение и по въпроса свързан с Гоце Делчев. В Договора за приятелство пише, че имаме обща история. Следователно трябва заедно да намерим решение. Това каза тази вечер бившият македонски премиер и лидер на управляващия Социалдемократически съюз /СДСМ/ Зоран Заев по повод последните остри коментари сред определени среди в Скопие по отношение на българската позиция за бъдещето на двустранните ни отношения.

„По време на последната среща говорих с премиера Бойко Борисов и по този въпрос /за Гоце Делчев, бел.ред./. Вижте всичко е много просто. Борисов признава македонският език, който е съставна част от Договора ни за приятелство с България. И това е така, не само защото там е записано – македонски съгласно Конституцията на РМ и български съгласно Конституцията на РБ. Договорът бе подписан на български и македонски от нас двамата /Бойко Борисов и Зоран Заев, бел.ред./. Когато говорим с тях, те нямат проблем по този въпрос“, каза Зоран Заев пред „ТВ 24“.

„Българската страна категорично иска да се намери решение на историческите въпроси. Намерихме решение за Цар Самуил, за Кирил и Методий, за Климент и Наум и т.н. Ще намерим решение и за Гоце Делчев. Гражданите трябва да разберат, че това е победа и за двете страни“, каза още лидерът на СДСМ.

Според Заев последното напрежение е предизвикано от „националистическата опозиция в РС Македония, която отново залага на популизма по чисто политически цели поради предстоящите избори“. „Ние доказахме, че имаме капацитет да изграждаме приятелство. Ясно е кой създава и търси разправии“, каза още бившият премиер.

Зоран Заев се обяви за бързо провеждане на предсрочните парламентарни избори. Вотът трябваше да се състои на 12-ти април, но поради пандемията на коронавирус те бяха отложени. В момента страната се управлява от служебно правителство, в което участват и министри от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!