лекарство
Нови лекарства навлизат в борбата с коронавируса

Използването на ремдесивир намалява смъртността от COVID-19. САЩ възнамеряват да го използват за лечението на болни, заразени с коронавируса. Превърна ли се тоз препарат във вълшебно лекарство?

Медицинският препарат ремдесивир (Remdesivir) влезе във фокуса на вниманието веднага, след като станаха известни случаите на заболяване от COVID-19 в Китай. Този препарат, разработен първоначално за борба с ебола, по-късно се оказа ефективен и в борбата срещу причинителите на коронавирусите SARS и MERS. Разработеният от американската биотехнологична компания „Gilead Sciences“ ремдесивир под названието GS-5734 не е получил официално разрешение за използване в нито една държава по света, пише „Дойче веле“.

След като САЩ преминаха успешно първите клинични изпитания на препарата, медицинският регулатор в страната издаде спешно разрешение за използването на ремдесивир при пациенти, болни от атипична пневмония COVID-19. Така препаратът GS-5734 може да бъде прилаган легално в болниците при лечението на отделни пациенти, заразени с коронавируса SARS-CoV-2. Компанията – производител заяви, че за борбата с коронавируса е готова да предостави 1,5 милиона дози безвъзмездно.

Изданието припомня, че ремдесивир не е бил особено ефективен в борбата срещу ебола. Проведените с маймуни опити срещу SARS и MERS-CoV, тясно свързани с коронавируса SARS-CoV-2, обаче, дават многообещаващи резултати. В момента в много страни по света, включително САЩ, Германия и Китай, се правят изследвания за действието на този препарат срещу новия коронавирус.

За първите положителни резултати на клиничното изследване на ремдесивир съобщиха от САЩ. Директорът на Националния институт за изследване на алергични и инфекциозни заболявания Антъни Фаучи заяви по време на пресконференция в Белия дом, че използването на ремдесивир ще стане стандартно лечение.

В изследването, финансирано от оглавявания от Фаучи институт, става въпрос за лечение на болни от COVID-19. В него участваха 1 063 пациенти с това заболяване, с различна степен на тежест. В продължение на 10 дни те са получавали ремдесивир или плацебо, а по време на изследването никой от пациентите и лекарите не е знаел, какъв препарат се използва за лечение. Това било необходимо, за да повлияят очакванията от приема на препарата върху фактическите резултати.

Според предварителните резултати, пациентите, приемали ремдесивир, са оздравели по-бързо от останалите – за 11, вместо за 15 дни.

Коефициентът на смъртност при приема на GS-5734 е бил 8 %, а при пациентите с плацебо – 11,6 %.

САЩ решиха, че тези резултати са достатъчни и Националният институт по здравеопазване реши да прекрати предсрочно изследването.

Успоредно със САЩ за резултатите от приема на ремдесивир обявиха и в Китай. С цел изследване препаратът е прилаган върху тежко болни от COVID-19 пациенти, намиращи се на лечение в реанимациите в Ухан. Заради спада на епидемията проучването е прекратено преждевременно, тъй като не е имало достатъчно пациенти, върху които да се изследва ефектът на препарата.

Какво означават резултатите от изследванията?

Резултатите и при двете изследвания показват, че прилагането на ремдесивир има ограничен ефект. Препаратът намалява броя на леталните случаи при заболяване от COVID-19, но то е незначително. Той влияе и на скоростта на оздравителния процес. Такива резултати не може да не радват, но за момента не са достатъчно убедителни, за да приемат учените по света, че препаратът е способен да победи новия вид коронавирус.

Според професор Герд Феткенхойер от университетската клиника в Кьолн, който ръководи изследванията по прилагането на ремдесивир в Германия, след като резултатите бъдат публикувани, скоро препаратът ще започне да се използва за лечение на болни от COVID-19.

На пациентите, при които болестта протича в тежка форма, това изследване дава надежда за бързо и пълно възстановяване, смята професорът. Въпреки това, той е на мнение, че в обозримо бъдеще няма да има достатъчно количества от този препарат, затова е нужно да се правят клинични изпитания и с други медикаменти.

Според главния лекар на отделението за инфекциозни болести и тропическа медицина в мюнхенската клиника „Швабинг“ Клеменс Вендтнер, след като стана ясно, че препаратите лопинавир, ритонавир и хидроксихлорохин не оправадават очакванията, ремдесивир ще стане референтна субстанция за по-нататъшната разработка на препарати срещу COVID-19.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!