Петър Славов
на снимката: Петър Славов

Ако внесените от Министерския съвет промени в Закона за здравето бъдат приети в този си вид, вероятно ще бъдат върнати от президента Румен Радев. Това стана ясно от думите на адвокат Петър Славов в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.бг.

„За съжаление, ако в този вид бъде приет законопроектът, се създават предпоставки за ограничаване на демократичните права на гражданите. Недопустимо е със заповед на министър да се ограничават конституционни права. В случая се усеща създаване на такава възможност. А, когато има такава възможност, никога не е изключено да има злоупотреби. Така че това е един от съществените проблеми. Допускам, че тук ще бъдат съсредоточени много дебати. Допускам и че, ако бъде приет в този вид, той отново да получи вето в тази си част, а дори и да стигне до Конституционния съд. Когато се въвеждат подобни ограничения е редно да се спазва процедурата, разписана в Конституцията. Под претекста бързи и неотложни действия на министъра, който да издава подобен акт, а не да се свика заседание на Народното събрание, за мен е неприложимо”, обясни адвокат Славов.

И добави:

„Друг е въпросът, че нашият парламент предпочете да не работи и да бездейства по време на извънредното положение, за разлика от доста други парламенти. Както се видя не са били съвсем искрени и за заплатите си. Спомням си ангажиментите, които поеха от парламентарната трибуна, че ще са съпричастни към страданията на българските граждани, които понасят лишения.”

Петър Славов алармира, че правителството предлага да се изменят редица закони и то трайно, включително и такива, които нямат никакво отношение към извънредното положение.

„Например, вижда се как се изменя Законът за акцизите и данъчните складове с една преходна разпоредба  по отношение на тръбопроводи, нефтопродуктопроводи и данъчни складове и т.н. Това какво общо има с настоящата ситуация? Аз не виждам нищо. По-скоро ми се струва, че някой се опитва да пробута някакви неща, на които изобщо не им е тук мястото. Хубаво е вносителите да обяснят”.

Цялото интервю с адвокат Петър Славов може да прочетете по-късно в рубрика ИНТЕРВЮ на ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук