България Янсен ваксината
На снимката: доц. Кунчев

Има около милион и половина имунни българи – една част от тях са преболедували Covid-19, а една част са имунизирани. Броят на имунизираните ще расте всеки ден. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг след получаването на новата партида ваксини на Moderna. Той изрази мнение, че страната ни върви към плато, а нови мерки ще се налагат само при необходимост.

„Около 1-1,5 млн. българи вече са с имунитет срещу Covid-19. 250 000 от тях защото са преболедували, а вероятно реалната бройка е около 500 000 най-малко. И 450 000 защото са имунизирани, а тази бройка ще расте горе-долу на ден с по 10-12-15 хиляди. Това е все още малко, за да се отрази на епидемичния процес като цяло, но е достатъчно голяма бройка, която да доведе до намаляване на темпа на нарастване, което и наблюдаваме в последната седмица“, каза Кунчев.

Той обясни, че хората получили първа доза имат грубо казано между 60 и 65% защита също. „Нямате 100 процента защита, но вие имате вече някакви антитела“, каза той.

Скоро ще можем да избираме сами с какво да ни ваксинират

Здравният инспектор потвърди, че в края на април не само, че ще има избор на ваксини, ами ще има свободен избор на ваксини. „И по-скоро трябва ние да работим по мотивацията на гражданите да продължат да искат да се имунизират, за да достигнем тези заветни 70%, които ще ни дадат спокойствие като общество“, заяви Кунчев.

Преди около седмица, еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон каза, че е възможно, в средата на юли, Европа да достигне колективен имунитет срещу Covid-19. Според него, единственият начин това да се случи е чрез масови ваксинации.

„Да вземем една символична дата: на 14 юли (националния празник на Франция – бел.ред.) ние ще имаме възможността да достигнем имунитет на целия континент. Това е последната права, защото знаем, че за да победим тази пандемия, има само едно решение: да се ваксинираме.“ каза Бретон пред френската телевизия „Те Еф 1“.

По думите му, между март и юни, в Европа ще бъдат доставени между 300 и 350 милиона дози ваксини. 60 милиона дози се очакват през март, 100 милиона през април и 120 милиона през май.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!