Близо 50 младежи от турски произход нахлуха в католическата църква „Свети Антоний Падуански“ във Виена, съобщи вестник „Куриер“, позовавайки се на полицейски данни.

Твърди се, че в четвъртък вечерта около 50 души са нахлули в църквата и са вилнели в храма. Според вестника нападателите викали „Аллах Акбар“, ритали олтара и изповедалнята. Наместникът на храма извикал полиция, но младите мъже избягали преди нейното пристигане. Според полицията инцидентът е записан на видео.

Местната служба за защита на конституцията смята, че група от фанатизирани турски ислямисти е участвала в нападението. Тя привлича специално внимание в района от няколко месеца. Правоприлагащите органи успяха да идентифицират 10 младежи, които са били замесени в различни случаи на нарушаване на обществения ред.

Австрийският вътрешен министър Карл Нехамър осъди инцидента. „Ще защитим християнската общност с всичките си сили. Веднага инструктирах генералния комисар по обществената сигурност да уведомява всички полицейски участъци за текущи събития и да затегне контрола върху публичното пространство, особено в района на инцидента”, каза министърът, цитиран от вестника.

По-късно австрийският канцлер Себастиан Курц също заяви: Всички християни трябва да могат свободно и безопасно да практикуват вярата си в Австрия! Ние ще продължим решително да се борим срещу политизирания ислям и да не показваме фалшива толерантност тук”.

През последните дни се наблюдава изостряне на отношенията между католическия/ християнския свят и ислямската религия. Тази седмица бе белязана от няколко кървави атентата на крайни ислямисти.

Подробности четете ТУК:

Тунизиецът, убил трима души в Ница, е пристигнал преди дни във Франция

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук