F-16 блок 70

Народните представители приеха България да купи още осем изтребителя F-16 Block 70. С гласовете на ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“, ДПС „Демократична България“ и „Български възход“ инвестиционният разход за купуването на втората партида американски изтребители по натовски стандарт беше окончателно одобрен.

Гласуване за F-16
Гласуване за F-16

„Против“ гласуваха от БСП и „Възраждане“. В „Продължаваме промяната“ пък имаше десет депутатите, които гласуваха „въздържал се“. Един член на парламентарната група на БСП също се въздържа.

Вчера парламентарната комисия по бюджет и финанси одобри Проекта на решение за приемане на Проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“ – втори етап, с вносител Министерския съвет, като преди това и Комисията по отбрана одобри разход. Вижте повече. 

Одобрението на подобен разход може да се направи единствено от парламента. Именно това наложи България да поиска крайният срок за приемане или отхвърляне на офертата за втората партида изтребители да бъде удължен – защото Министерският съвет сам не би могъл да я приеме, първо трябва да има зелена светлина от депутатите, които обаче бяха разпуснати скоро след получаване на офертата за изтребителите.

Самата оферта дойде по времето на Драгомир Заков като министър на отбраната в кабинета „Петков“. Първоначалният краен срок за приемане беше началото на ноември, но след това срокът беше удължен от американска страна до 15 декември.

В приетия проект е посочено, че необходимият разход е около 2,5 млрд. лева, като той е освен за самите изтребители, и за боеприпаси, оборудване и обучение.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук