Атанас Пеканов
На снимката: Атанас Пеканов

„Парламентът реши, че влизането в еврозоната е посоката, по която България трябва да поеме“, заяви днес вицепремиерът Атанас Пеканов от парламентарната трибуна в отговор на въпрос на депутата Цончо Ганчев от „Възраждане“ в рамките на блицконтрола. „Разбирам, че вие сте против, но има много други хора, които са за. Вие може да спекулирате, за да трупате политически точки, няма проблем в това“, каза Пеканов, обръщайки се към „Възраждане“.

Напрежението между вицепремиера Пеканов и партията на Костадин Костадинов се зароди по оста с доклад на БНБ, който „Възраждане“ твърди, че съществува и в който – според тях – се посочва, че влизането на България в еврозоната би било „убийствено“. Претенциите на партията към Пеканов бяха към това той да „признае“, че докладът съществува. По думите на Пеканов това е несъгласуван документ, в който „много различни хора са писали много различни неща“.

„Много лъжи и неистини се изказват от тази трибуна. Това е тъжно, защото това е най-висшата трибуна. Не я ли уважавате, за да излезете и да лъжете всяка седмица. Колегите от БНБ са ви изпратили работната версия от нещо, което се работи от месеци. Там има 37 експерти – всеки от тях има даден принос към този документ. Той не е съгласуван, не е завършена версия. Искахте да го имате, колегите от БНБ са ви го изпратили. В този смисъл – няма никаква цензура. Вие разполагате с всички факти и имате възможност да спекулирате с тях от сутрин до вечер. Вчера Ви изпратих ето този документ. Вие уважавате българската наука, надявам се. Това не е книжка, това е монография“, посочи Пеканов, докато „Възраждане“ подвикваха от място. Според тях монографията е просто „книжка“.

„Това са уважавани икономисти – някои от тях са от БНБ, други професори, трети от Министерството на финансите“, посочи той, опитвайки се да разговаря цивилизовано с все по-подвикващите депутати от партията на Костадинов.

По-рано днес пък и БНБ излезе с информация, че такъв доклад не съществува.

„Никой не им го е поръчал, не им е казал какво да пишат в него. Вижте заключенията им, вместо да каните мними експерти от Вашингтон. Нали уважавате българското – защо не послушате Софийския университет?“, каза Пеканов и препоръча на Цончо Ганев от „Възраждане“ да се запознае с монографията.

„В момента трябва да се правят конкретни действия, но еврозоната е правилната посока“, категоричен беше Пеканов.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук