парламент

След 13-часов работен ден, депутатите приеха окончателно най-важния закон в държавата – Бюджет 2018.

Законът предвижда догодина икономиката ни да порасне с 3,9%, безработицата да намалее до 6,2%, а инфлацията да е 1,6% – заради поскъпването на храните и горивата.

Освен това, минималната заплата става 510 лв. Планирано е тя да се увеличава постепенно до 610 лева през 2020 г.

В Бюджет 2018 е заложена по-висока вноска за пенсия – с 1% повече, както и увеличаване с по два месеца на възрастта за пенсиониране.

От средата на следващата година пък всички пенсии ще бъдат индексирани с 3,8%.

Минималната пенсия ще стане 207 лева, а размерът на максималната ще стане 910 лева.

Депутатите вдигнаха помощите за деца.

Средномесечният доход за отпускане на семейни помощи за деца се увеличава от 400 на 450 лева.

Месечните помощи за семейство с едно дете се увеличават от 37 лева на 40 лева. За две деца – от 85 лева на 90 лева; за три деца от 130 лева на 135 лева и за четири деца от 140 лева на 145 лева.

За всяко следващо дете в семейството помощта ще расте с 20 лева, както досега. Промяна няма и при семейните помощи за семейства с близнаци, които остават 75 лева.

Депутатите отпуснаха 3 млн. лева на Министерството по Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. България поема ротационното председателство от 1 януари 2018г.

Народното събрание се отказа от увеличаване на средствата за заплати в Селскостопанската академия, Агенцията по градушките и Напоителни системи.

С приетия бюджет бяха предвидени 180,5 млн. лв.за опазване на границата, а 35,2 млн. лева са средствата отделени за зимно поддържане и снегопочистване на общински пътища.

Депутатите първоначално приеха предложението от алтернативния бюджет на БСП да отпуснат 1,130 млн. лв. за ремонт на патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и Зографския манастир в Света гора, но впоследствие се върнаха на текста и го отхвърлиха.

Народните представители поправиха гафа на управляващите с намаляването им за извънпарламентарните партии.

Държавната субсидия за всички партии, включително извънпарламентарните с над 1% на избори, ще остане 11 лв. на глас, решиха депутатите окончателно при приемането на второ четене на закона за държавния бюджет за 2018 г.

Миналата седмица бюджетната комисия подкрепи предложението на „Воля“ на Веселин Марешки субсидията за извънпарламентарни партии, получили над 1% на избори, да бъде намелена на 1 лв. на глас, а държавните пари за формациите, попаднали в Народното събрание, да останат 11 лв.

Според действащите правила всички партии, явили се на избори и получили над 1% от гласовете, независимо дали са прескочили 4-процентовата бариера за влизане в парламента или не, получават по 11 лева на глас.

При приемането на бюджета в четвъртък гафът със субсидията бе поправен бързо и мълчаливо. Шефката на бюджетната комисия от ГЕРБ Менда Стоянова обяви, че партия „Воля“ оттегля предложението си и затова няма как то да бъде гласувано.

В резултат със 103 гласа „за“ бе приет текстът на вносителя за запазване на субсидията от 11 лв. за всички партии.

Вижте коментарът на икономиста Мика Зайкова за Бюджет 2018 ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук