Върховният касационен съд потвърди оправдателните присъди
Върховният касационен съд потвърди оправдателните присъди

Следователката от следствения отдел на Софийската градска прокуратура е окончателно оправдана за хулиганство, след като преди две години беше задържана и обвинена, че е ударила полицай след пиянска свада пред блок в столичния кв. „Света Троица“.

За делото срещу следователката Н.К. стана ясно едва днес, след като от Върховния касационен съд (ВКС) съобщиха, че е оставена в сила оправдателната присъда на следователката (виж тук) и подсъдимия с нея Б. Х. Те са вече оправдани на три инстанции, като Христов е бил подсъдим за нанесени леки телесни повреди, след като напръскал със спрей полицай и ударил негова колежка, пише lex.bg.

Инцидентът е от 20 май 2020 г., когато граждани подали сигнал за шумна компания, която пие алкохол и слуша музика на ул. „Пловдив“ пред бл. 347 в „Света Троица“. Тогава от прокуратурата съобщиха само за ареста и обвиненията към следователката. Пристигналите на мястото на инцидента полицаи се представили и обяснили на присъстващите, че нарушават обществения ред в нощно време, както и заповедта на здравния министър да не се струпват хора заради мерките срещу коронавируса. Следователката игнорирала разпорежданията, като се държала арогантно, седнала на пейка и вдигнала чаша с водка. Полицаите поискали документи за самоличност на събралите се, а през това време служителката на прокуратурата започнала да обижда униформените. В един момент тя дръпнала един от полицаите за ръката и го ударила в рамото, при което той опитал да я спре и да ѝ сложи белезници. Тогава пък Б.Х. напръскал униформения със спрей и колежката му.

До края на делото обаче не са били събрани доказателства, които да докажат безспорно вината на двамата подсъдими. От решенията на апелативния съд и на ВКС е видно, че според показанията на полицаите и на част от свидетелите, подсъдимите са ги ударили и напръскали със спрей, а според Н.К., Б.Х. и други свидетели, униформените са ги напръскали и са ги удряли.

В решението на апелативния съд се казва, че безспорно са доказани телесните повреди на двамата полицаи, но не и кой им ги е причинил.

Единият полицай е свидетелствал, че при приближаване към групата съседи Н.К. ги посрещнала с думите, че „техните слънчица идват да ги видят“. След като поискали личните карти на присъстващите, следователката представила служебната си карта. Униформеният обяснил, че не трябва да се струпват на едно място, а следователката започнала да се държи арогантно и казала на полицая „да си взима малоумната колежка и да си тръгват, полицаите са мишки, тя разследва такива като тях и  утре сутринта ще са уволнени и ще идват пред блока да просят, а тя ще им дава по пет стотинки на ден“. След това Н.К. видяла как полицаят тръгнал към патрулната кола със събраните карти и го ударила по дясното рамо.

Според показания на съседи от блока обаче, след като следователката представила служебната си карта, полицаят настоял за лична карта и тя казала, че ще я даде, когато ѝ върне служебната. Той пък твърдял, че картата ѝ не е у него и я ударил силно през лицето, след което я съборил на земята и извил ръцете ѝ. Тогава дъщеря ѝ започнала да вика, дошли повече съседи, а колежката на униформения започнала да пръска със спрей приближаващите съседи.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук