Окончателните резултати от оспорвания референдум, който променя характера на Република Турция, бяха обявени в четвъртък вечерта от местната централна избирателна комисия – върховния избирателен съд (YSK).

Конституционните промени, които практически превръщат Турция в президентска република и разширяват правата на Реджеп Ердоган, са подкрепени от 51,41% от гласувалите, а 48,59% са против.

В кратко изявление по телевизията председателя на Върховния изборен комитет Сади Гювен посочи, че 25,16 милиона души повече са подкрепили промените.

Официалните резултати от референдума са близки до първоначалните, огласени часове след затварянето на избирателните секции на 16 април.

Резултатите бяха обявени въпреки призивите на опозицията то да бъде отложено заради множеството жалби за мащабно манипулиране на вота.

По-рано тази седмица президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че когато излязат резултатите, ще възстанови членството си в управляващата „Партия на справедливостта и развитието“.

В референдума с бюлетини, съдържащи само „да“ и „не“, бяха подложени на гласуване общо 18 поправки в турската конституция. Основната промяна е превръщането на страната от парламентарна в президентска република.

На 3 ноември 2019 г. трябва да се състоят едновременно президентски и парламентарни избори. Тогава ще влязат в сила 15 от 18-те поправки. Останалите три – запазване на партийната принадлежност на президента, промени в ръководството на съдийската и прокурорската колегия и разтуряне на военните съдилища – влизат в сила веднага.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!