Бюджетът за Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за догодина окончателно беше приет от Нардоното събрание днес. Така те потвърдиха и обявената преди няколко седмици парична помощ през следващата година за всички медицински служители, а не само за тези на първа линия в борбата с коронавируса.

За лекарите, които взимат заплата под 5 000 лева, тази помощ ще бъде в размер на 600 лева месечно. За медицинските сестри и специалистите по здравни грижи тя ще бъде 360 лева, а за санитарите – 120 лв., като за тях няма да има ограничение в зависимост от  взиманата от тях заплата.

Средствата ще се получават паралелно с допълнителния стимул за борещите се на първа линия с COVID-19.

Бюджетът на НЗОК запазва здравноосигурителната вноска в размер на 8%. Съотношението на заплащане от страна на работодателя и здравноосигуреното лице за 2021 г. е 60:40.

През следващта година парите, предвидени за НЗОК ще бъдат в в размер на над 5 млрд. лв. или с 340 млн. повече от 2020 г.

Разчетът предвижда повече пари да има и за лекарства – 1,3 млрд. лв.

Увеличават се и средствата за болниците. Те ще бъдат в размер на 2,37 млрд. лв., като тези, които предоставят комплексно обслужване за пациенти с коронавирус, ще получават повече.

В текстовете е разписано още, че задължения за работа с пациенти с COVID-19 вече ще има и към изпълнителите на извънболнична медицинска помощ, както и санкции при отказ от тяхното изпълнение.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!