Красен Станчев
на снимката: Красен Станчев

Правителството няма как да отговори на нуждите на бизнеса, защото се харчат пари за неособено важни неща. Така в условията на пандемия при тези разходи, няма как да се осигурят резерви, които да отидат за засегнатите браншове, при евентуален нов локдаун. Това заяви за ДЕБАТИ.БГ икономистът Красен Станчев.

„Онова, което се наблюдава в момента е, че правителството харчи за неща, които не са необходими в тази ситуация. Очевидно е, че следващата година няма да има война, не е ясно защо трябва да се купуват самолети и кораби. Това всичкото прави някъде около 3 милиарда, които са колкото целите събрани данъци от бизнеса, които могат спокойно могат да бъдат оставени на бизнеса, но сега няма такава идея, макар да е „поставена на масата” от март. Продължава харченето за неособено смислени неща, но това е най-фрапантното. Можеше да бъдат съкратени някои разходи, така че в момента е много трудно да се намерят резерви за подпомагане на когото и да било.“

Според иномиста ще се сбъднат прогнозите за спад на Брутния вътрешен продукт с около 9 милиарда лева спрямо предвиденото в края на 2019-та. Причините са много.

„Основното е затварянето на човешкия фактор в икономиката и това ще рече отраслите, които зависят от приноса и контактите на хора. Като започнем от туризма и минаваме през ресторантите и свършваме във всичко останало, свързано с хора. Очевидно е, че голяма влияние ще има и във външния сектор, върху поръчките за българските предприятия, които идват от чужбина, защото и другите също не работят.“

 

По думите на Красен Станчев предвидените в бюджета за следващата година с 4 милиарда повече приходи в сравнение с тази година са „безкрайно оптимистични“.

Цялото интервю с Красен Станчев четете утре на сайта ДЕБАТИ.БГ.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!