На последното за седмицата пленарно заседание депутатите ще гласуват на второ четене промените в Закона за социалното подпомагане, предвиждащи затягане на правилата за получаване на социални помощи у нас.

Част от предложенията са на ГЕРБ и предвиждат получаването на социални помощи да се обвързва с редовното посещение на децата в задължителните форми на училищно и предучилищно образование.

Според новите текстове, ако само 3 дни в месеца детето не ходи на училище или натрупа 5 неизвинени отсъствия по неуважителни причини, социалните помощи ще се спират за период от една година.

Еднократната помощ за първокласник пък ще се изплаща вече на две равни части – в началото на първи и втори учебен срок, а целта е да се задържат децата в училище.

Втората група предложения идват от „Обединени патриоти“, откъдето настояват на всички трайно безработни лица, които получават месечни помощи, да се извършва ежегодна оценка от служител на Агенцията за социално подпомагане по критерии, утвърдени от трудовото министерство.

Заедно с нея ще бъдат поставяни и годишни задачи за повишаване на грамотността и трудовата квалификация. Така, ако безработният получи две последователни отрицателни оценки, размерът на получаваните от него помощи ще бъде намален с 50% за срок от една година.

В рамките на пленарното заседание депутатите ще обсъдят и промените в Кодекса за социално осигуряване, с които се създава възможност за хората, подаващи заявление за отпускане на пенсия с начална дата след 31 декември 2018 г., да изберат размерът на пенсията им да бъде определен с индивидуален коефициент, изчислен по „стария“ ред.

Това означава да се включва дохода за трите най-благоприятни години преди 1997 г. и на целия доход от 01 януари 1997 г. до пенсионирането им.

ПАРЛАМЕНТАРЕН КОНТРОЛ

Пленарното заседание ще продължи с контрол, в който ще участват един вицепремиер и четирима министри.

Първа на трибуната ще се качи заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Към нея има адресирани три въпроса – свързани с актуалните проблеми на българите в Украйна, защитата на правата им и отбелязване на 70-та годишнина от подписването на Северноатлантическия договор.

Веднага след нея излиза министърът на финансите Владислав Горанов, който ще даде информация относно въвеждането на електронната платформа за възлагане на обществени поръчки.

Социалният министър Бисер Петков ще отговаря за предприетите от неговото министерство действия за справянето с безработицата в Благоевградско, а министърът на икономиката Емил Караниколов – за чуждестранните инвестиции в общините.

Програмата DESIREE Gas и Програмата „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“ – с това са свързани двата въпроса, отправени към министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!