на снимката: Олег Дерипаска

Бизнесменът Олег Дерипаска е решил да напусне Борда на директорите на групата компании En+, която е най-големият акционер в алуминиевия гигант „Русал“.

По време на заседанието Бордът на директорите единодушно прие мерките, които имат за цел да извадят компанията от санкциите, които САЩ й наложиха.

Целта на така наречения план Баркър /по името на председателя на борда Грегъри Баркър/ е да се намали дела на Дерипаска под 50% и да се прекрати неговото влияние с помощта на назначаването на нови членове. В резултат на това мнозинството ще се окаже в ръцете на независими директори.

В началото на април САЩ въз основа на „Кремълския доклад“ въведоха санкции против редица руски бизнесмени, чиновници и компании. Под ударите на ограничителните мерки попаднаха „Русал“ и En+ на Олег Дерипаска. На 23 април американското министерство на финансите допусна възможността за смекчаване на санкциите против „Русал“, ако Дерипаска престане да контролира компанията. Тогава компанията En+, която е контролен акционер в „Русал“, съобщи, че Дерипаска ще напусне нейния борд на директорите и е готов да намали своя дял в нея под 50%. От американското финансово министерство заявиха, че сама по себе си тази стъпка не е основание за премахването на санкциите.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук