Парното ще поскъпне с 11%, ако омбудсман Ковачева не се пребори с лакомите монополисти. Снимка БГНЕС

Омбудсманът Диана Ковачева определя като недопустимо предстоящото от 1 юли поскъпване с до 0.5% на парното и топлата вода.

По време на общественото обсъждане експертът от нейния екип Весела Ванева изтъкна като аргумент, че самият регулатор е направил изчисленията при прогнозна цена на газа, която на годишна база се очаква да е с 24% по-ниска:

„Всъщност предложеното наглед минимално повишение на цените на топлинната енергия ще се превърне в значително поскъпване за всички клиенти на топлата вода и парното с малко над 11% поради кумулативния ефект от повишението на ставката на данъка на добавената стойност от 9% на 20% от 1 юли тази година. Така потребителите ще се окажат в абсурдната ситуация при значително намаление на цените на природния газ да заплащат по-високи цени за топлинната енергия, каквито нямаше дори по време на безпрецедентната енергийна криза през 2022 година“, заяви Весела Ванева.

И допълни, че по тази причина омбудсманът предлага цените на топлата вода и парното да бъдат намалени в такъв размер, че да компенсират предстоящото увеличение на ДДС. Тя настоява и да се използват други начини да бъдат компенсирани топлофикациите за недовзетия си приход, а не чрез сметките на клиентите на дружествата.

Още икономически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук