Специално изработена за европейските избори платформа помага на гражданите да решат за кого да гласуват. Тя беше представена днес пред студенти в представителството на ЕК и ЕП в София, а зад нея стоят Европейският институт, „Европа директно”, Студентският дипломатически клуб и университетски преподаватели.

На базата на тест от 25 въпроса, обхващащи основните европейски и национални теми всеки може да направи информиран избор за кого да гласува на 26 май, обясниха организаторите.

„Ние помагаме не само да се насърчи участието в изборите, но и да се прави информиран избор на първо място. Другото нещо, което е от изключителна важност за нас от Европейския институт и Център „Европа директно” е да поставим европейските теми във фокуса на вниманието на избирателите. Дотук кампанията като че ли отбягва тези теми, н с групата въпроси, които са посветени на ЕС, ние караме и избирателите, и политиците да се замислят колко е важно тези теми и въпроси да намерят своя отговор в рамките на тази кампания”, каза Борислав Мавров от Европейския институт.

Директорът на Европейския институт Любов Панайотова очерта като основен проблем в настоящата кампания липсата на фокус върху дебата за това в каква Европа искаме да живеем. Влизането на България в ЕС е най- хубавото нещо, което й се е случвало, затова е важно гражданите да знаят с какво се занимават европейските институции и как те работят за подобряването на живота на всеки от нас, подчерта Панайотова.

„Това е изключително важно. И това трябва да обясняваме. За мен последните две седмици, защото толкова остават до изборите, е много важно да обясняваме на гражданите. Членството на България в ЕС е най-хубавото, което й се е случвало. Трябва да си зададем въпроса какъв съюз искаме”, категорична бе Панайотова.

Според политолога и преподавател в Нов български университет доц. Антоний Гълъбов партиите у нас не искат да говорят по важните Европейски политически теми. Вместо това, те се „надвикват“, говорейки единствено за вътрешнополитически скандали. А това пречи на българите да направят информиран избор, което на практика стои в сърцевината на вота.

„Защото се оказва, че всъщност имаме една немалка група от отговорили досега хора, които заявяват своята ангажираност с политическите процеси и имат отношение към европейския дневен ред, имат отношение към българския дневен ред, но се затрудняват да определят коя е политическата формация, която в най-голяма степен се доближава до техните разбрания. Въпросът не е ние до коя партия се доближаваме, а които от политическите предложения се доближават до нас”, поясни доц. Гълъбов.

Платформата „Време за избор“ е достъпна за всички, които желаят да направят оценка на политическите си възгледи в контекста на европейските избори и да ги съпоставят с идеите на българските кандидат евродепутати.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!