Главният обвинител на Републиката Сотир Цацаров твърди, че президентските консултации за избор на нов главен прокурор са прибързани.

Днес той се срещна с държавния глава Румен Радев. Двамата обсъдиха критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

Цацаров определи срещата като изключително конструктивна и каза, че тя е преминала в много откровен дух и в много спокоен тон. Въпреки това припомни, че мандатът на главния прокурор изтича на 10 януари 2020.

Президентските консултации предшестват с близо два месеца най-ранния възможен срок за стартиране на процедурата за избор на наследник на Сотир Цацаров.

„Това означава, че, според закона, най-рано процедурата може да бъде открита на 10 юли, а най-късно – на 10 септември тази година. При това положение, когато и да се открие процедурата гласуването е възможно да се състои теоретично в края на октомври или ноември. Провеждането на такава среща или започването на консултации днес, на 13 май, е доста прибързан процес”, Цацаров добави, че е заявил това и пред държавния глава.

Консултациите за избор на нов главен прокурор ще продължат през следващите два месеца. Утре президентът ще се срещне с председателя на ВКС Лозан Панов.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!