Държавният глава Румен Радев ще проведе поредица от срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт и на обществени организации във връзка с критериите за избор и правомощията на следващия главен прокурор.

Първата от работните срещи е с главния прокурор Сотир Цацаров и ще се проведе в понеделник, 13 май, на „Дондуков” 2.

Изборът на нов главен прокурор ще се случи в края на годината. Maндaтът нa Coтиp Цaцapoв изтичa пpeз дeĸeмвpи, a пo пpaвилaтa нa cъдeбния зaĸoн, BCC тpябвa дa oтĸpиe пpoцeдypaтa зa нeгoв пpиeмниĸ нe пo-paнo oт 6 и нe пo-ĸъcнo oт 4 мeceцa пpeди изтичaнeтo нa мaндaтa.

Президентските консултации предшестват с близо два месеца най-ранния възможен срок за стартиране на процедурата за избор на наследник на Сотир Цацаров. Той е 10 юли. Най-късният възможен  е 10 септември, като – според неофициална информация, нагласата на членовете на Висшия съдебен съвет е процедурата да започне в началото на септемви.

КАК СЕ ИЗБИРА ГЛАВЕН ПРОКУРОР

Изборът протича по процедура, изработена от предишния съдебен кадрови орган и е еднотипна за т.нар. „трима първи в съдебната система“ – главеният  прокурор и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. В рамките на консултациите, които ще продължат през следващите два месеца, държавният глава ще се срещне и с Лозан Панов и Георги Чолаков.

Право да издигат кандидати за главен прокурор имат министърът на правосъдието и трима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. В избора обаче участват и членовете на Съдийската колегия, а за да е успешен той – кандидатът или един от кандидатите трябва получи подкрепата на поне 17 от  25-те съдебни кадровици, един от които е и самият Цацаров.

Процедурата завършва с указ на президента – той може да потвърди решението на мнозинството, но и да го върне на съдебните кадровици, както направи в началото на мандата си с избрания за председател на ВАС Георги Чолаков.

Това конститутиционно правомощие, както интересът на Румен Радев по темата „Съдебна реформа и справедливост“, обяснява и активността на държавния глава около личността на следващия, пети по ред, главен прокурор след демократичните промени в България.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!