Миналата година повече от 821 милиона души са били засегнати от глад по света, съобщиха от ООН. Това е трета поредна година, в която се отбелязва ръст на засегнатите от глада, информира АФП.

След десетилетия спад, недохранването започна да нараства през 2015 г., главно поради изменението на климата и войните.

Промяната на тенденцията е една от целите на ООН за устойчиво развитие, които имат за цел да подобрят планетата и живота на хората до 2030 година.

Да имаме свят, в който никой не страда от глад, остава „огромно предизвикателство“, се казва в доклада, като отбелязва, че броят на хората без достатъчно храна е нараснал от 811 милиона през 2017 година до 821 милиона през 2018 г.

„Няма да постигнем нулев глад до 2030 г.“, каза Дейвид Бийзли, ръководител на Световната програма за прехрана, една от агенциите на ООН, допринесли за доклада.

„Това е лоша тенденция. Без продоволствена сигурност никога няма да имаме мир и стабилност“, каза Бийзли, изразявайки съжаление, че медиите разказват повече за Брекзит и Доналд Тръмп, отколкото за децата, умиращи от глад по света.

Той предупреди, че екстремистките групи използват глада и контрола върху снабдяването с храни и вода като оръжие за разделяне на общности или набиране на нови членове.

Недохранването остава широко разпространено в Африка, където от този проблем е засегнато около 20% от населението, и в Азия, където повече от 12% от хората изпитват перманентен глад.

Ако към този брой се добавят засегнатите от продоволствена несигурност ще получим трагична статистика: общо повече от два милиарда души нямат редовен достъп до достатъчно хранителни и безопасни храни, се казва в доклада на ООН.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!