доналд тръмп
на снимката: американският президент Доналд Тръмп

Американският съюз за граждански свободи /АСГС/ и други групи за застъпничество подадоха жалба във вторник, оспорвайки нов закон на администрацията на Тръмп, който забранява на повечето мигранти да получат убежище в САЩ, ако преминат през Мексико.

Новото правило, определящо условията за предоставяне на убежище, ще влезе в сила във вторник.

Това е поредния опит на администрацията на Тръмп да  спре потока от мигранти без документи в Съединените щати.

Чрез него Белия дом се опитва да компенсира неспособността на Конгреса да затегне имиграционните закони, коментират приближени до властта.

„Това е най-екстремният опит на администрацията на Тръмп за забрана на предоставянето на убежище“, заяви адвокатът на /АСГС/ Лий Гелернт в изявление, след като искът беше подаден във федералния съд в Сан Франциско.

„Това ясно нарушава вътрешното и международното право и не може да бъде приложено”, добави Гелернт.

Премахването на миграцията е „запазена марка” на политиката на президента Доналд Тръмп, коментират експерти.

Делото срещу правителството твърди, че новият закон е в нарушение на имиграционните закони, които ясно посочват, че убежище не може да бъде отказано въз основа на пътя на човека към САЩ.

„Като част от ангажимента на нацията ни за защита на хората, които бягат от преследване и в съответствие с нашите международни задължения, дългогодишният федерален закон е, че самото транзитно преминаване през трета страна не е основание за категорично отхвърляне на молбата за предоставяне на убежище на бежанци, които пристигат в нашата страна.“, се казва в жалбата на правозащитниците.

Генералният прокурор Бил Бар заяви в понеделник, че новата ограничителна мярка е необходима, защото САЩ са претоварени от броя на търсещите убежище, които влизат през южната граница.

Междувременно Камарата на представителите на САЩ прие резолюция, която осъжда „расистките коментари“ на президента Доналд Тръмп.  Четирима републиканци, един независим депутат и 235 демократи, които имат мнозинство в Камарата на представителите, подкрепиха резолюцията.

Текстът „категорично осъжда расистките коментари на президента Доналд Тръмп, които са легитимирали и повишили страха и омразата към новите американци и цветнокожите хора.“

По обичайния начин, тоест в Туитър, Тръмп отговори, че не е расист.

Той написа:

„Тези съобщения в Туитър НЕ са расистки. Нямам расистка кост в тялото си!“

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!