Борис Джонсън
на снимката: Борис Джонсън

Спряганият за евентуален наследник на Тереза Мей и на поста председател на Консервативната партия, и като премиер на Великобритания – Борис Джонсън – се закани да разпусне парламента през октомври, за да не блокират сделката за Брекзит.

Великобритания трябва да напусне Европейския съюз на 31 октомври, но преди това парламентът на страната трябва да одобри споразумението.

Кандидатът за британски премиер твърдо смята, че Великобритания трябва да излезе от ЕС на тази дата със или без сделка.

Добре запознати с плановете в лагера на Борис Джонсън са потвърдили пред „Скай нюз“, че се предвижда речта на кралицата, с която се поставя началото на новата парламентарна година, да бъде в началото на ноември.

По традиция парламентът се разпуска за една или две седмици преди речта на кралицата, което в този случай ще означава, че на практика депутатите няма да са на работа около определената дата за напускане на ЕС на 31 октомври.

Депутати от Консервативната партия, които са загрижени от този сценарий, вече разработват техни планове как да бъде осуетено разпускането на парламента.

Днес е последният дебат между двамата кандидати за наследници на Мей – Джереми Хънт и Борис Джонсън.

На 23 юли ще стане ясно името на новия лидер и премиер на страната, като се очаква това да бъде Борис Джонсън.

Новият премиер ще встъпи в длъжност на следващия ден, а най-вероятно на 26 юли депутатите ще излязат в лятна ваканция.

Междувременно британският паунд се срина след като и двамата претенденти се заканиха да се откажат от ключови части в сделката на Тереза Мей, включително „предпазния механизъм“ за ирландската граница, което засилва риска от Брекзит без сделка.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!